25/11/09

Nέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο στις τηλεπικοινωνίες

Tον Νοέμβριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ είχε προτείνει σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τις τηλεπικοινωνίες. Οι αλλαγές που είχαν προταθεί αφορούσαν θέματα ανταγωνισμού, δικαιωμάτων των καταναλωτών, την πρόσβαση σε Internet υψηλής ταχύτητας, τις ευρυζωνικές συνδέσεις και την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού οργάνου για τις τηλεπικοινωνίες. Το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε στις 23/11/2009 τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν έως τον Ιούνιο του 2011.
Το μεταρρυθμιστικό πακέτο που επικεντρώνεται κυρίως στην ενίσχυση της ελευθερίας του διαδικτύου και στα δικαιώματα των καταναλωτών περιλαμβάνει τα εξής:


* Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργάνου των ρυθμιστικών αρχών τηλεπικοινωνιών BEREC (άνοιξη 2010).
* Καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή.
* Το δικαίωμα των Ευρωπαίων καταναλωτών για την αλλαγή, σε 1 εργάσιμη ημέρα, σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, διατηρώντας παλιό αριθμό τηλεφώνου τους.
* Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο από μια νέα διάταξη σχετική με την ελευθερία στο διαδίκτυο.
* Νέες εγγυήσεις για ένα ανοιχτό και πιο “ουδέτερο” δίκτυο.Οι νέοι κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες θα εξασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν μια όλο και μεγαλύτερη επιλογή ανταγωνιστικών ευρυζωνικών υπηρεσιών.
* Η προστασία των καταναλωτών κατά της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και spam.
* Καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ανάγκης 112.
* Εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησίας.
* Νέα ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αρχή που θα συμβάλει στη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού και τη μεγαλύτερη συνοχή των κανονιστικών ρυθμίσεων σχετικά με τις αγορές τηλεπικοινωνιών.
* Ο λειτουργικός διαχωρισμός ως μέσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού.Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών είναι σε θέση να υποχρεώνουν τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών να διαχωρίσουν τα δίκτυα επικοινωνιών από τους κλάδους παροχής υπηρεσιών, ως έσχατη λύση.
* Επιτάχυνση της ευρυζωνικής πρόσβασης για όλους τους Ευρωπαίους.
* Ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και των επενδύσεων σε δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς.

Οι νέες συνθήκες θα εφαρμόζονται από τις αρχές του 2010 ενώ οι χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν στην διάθεση τους διάστημα 10 μηνών και την πλήρη αφομοίωση των νέων μέτρων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου