4/11/09

Nέα έκδοση του uTorrent


Περιορίζει από μόνη της την ταχύτητα ανταλλαγής αρχείων

H BitTorrent Inc. είναι έτοιμη να παρουσιάσει μία πλήρως βελτιωμένη έκδοση του πρωτοκόλλου BitTorrent η οποία θα έχει οφέλη και για τους χρήστες αλλά και για τους παρόχους και η οποία θα μειώνει την ταχύτητα ανταλλαγής αρχείων όταν τα δίκτυα παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση. Το uTorrent 2.0 αυτήν την στιγμή χρησιμοποιείται δοκιμαστικά από εκατοντάδες χρήστες και υπόσχεται να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη, από την πλευρά των παρόχων, για traffic shaping και επιβολή περιορισμών (ή και μπλοκαρίσματος) στην κίνηση των προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων (p2p).


Aρκετοί πάροχοι ανά τον κόσμο εφαρμόζουν πολιτικές περιορισμού ή και παρεμπόδισης της κίνησης προγραμμάτων διαμοιρασμού αρχείων με την δικαιολογία πως η υψηλή κίνηση από αυτές τις εφαρμογές προκαλεί καθυστερήσεις σε άλλες. Κάπως έτσι και ανάμεσα σε αρκετά ακόμα θέματα αναδείχθηκε το θέμα της δικτυακής ουδετερότητας σε αρκετές χώρες προκειμένου να διασφαλιστεί θεσμικά η ισότιμη μεταχείριση της κίνησης όλων των πρωτοκόλλων και των εφαρμογών.

Η νέα λειτουργία του BitTorrent με την ονομασία uTP είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι φιλική με τα δίκτυα των παρόχων. Το uTP εντοπίζει πιθανές καθυστερήσεις (μπουκώματα) στο δίκτυο του παρόχου και με δική του πρωτοβουλία περιορίζει αυτόματα την κίνηση του. Ένας οικειοθελής περιορισμός της κίνησης από την ίδια την p2p εφαρμογή! Κάτι τέτοιο, αν βρει ανταπόκριση από τους χρήστες, θα αποφέρει κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στους παρόχους, σύμφωνα με τον Simon Morris υψηλόβαθμο στέλεχος της BitTorrent.

"To uTP μετράει τον χρόνο που χρειάζεται ένα πακέτο να σταλεί από τον ένα χρήση στον άλλο οπότε εντοπίζει πιθανά σημεία καθυστερήσεων", εξηγεί ο Simon Morris.

Συγκεκριμένα το uTP επηρεάζει κυρίως την ταχύτητα ανεβάσματος (upload), μετριάζοντας την όταν υπάρχει αρκετή κίνηση στο δίκτυο.

Στο ερώτημα αν κάτι τέτοιο σημαίνει πως το νέο uTorrent θα αποδίδει σε μικρότερες ταχύτητες και άρα περισσότερο χρόνο στο κατέβασμα, η απάντηση είναι "όχι απαραίτητα". Από την στιγμή που υπάρχει λιγότερη συμφόρηση στα δίκτυα και καλύτερη διαχείριση τότε ίσως δούμε και υψηλότερες ταχύτητες κατεβάσματος. Σίγουρα όμως με την διάδοση του uTP θα βελτιωθεί η πλοήγηση στο διαδίκτυο. Τo uTP αυτήν στιγμή εμπεριέχεται στην beta έκδοση του uTorrent 2.0 και προς το παρόν οι εντυπώσεις είναι αρκετά καλές.

"Υπάρχουν περίπου 200.000 χρήστες που δοκιμάζουν την έκδοση 2.0 beta και τα πράγματα φαίνεται να βαίνουν ομαλώς. Το uTP λειτουργεί όποτε είναι αναγκαίο. Είναι συμβατό με προηγούμενες εκδόσεις uTorrent-απλώς δεν λειτουργεί σε αυτές."

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που δημιουργούμε καλύτερες υπηρεσίες για τους χρήστες και που σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές έχουν θετικές επιπτώσεις στους παρόχους, ελαχιστοποιώντας ή και εκμηδενίζοντας την ανάγκη για περιορισμό της κίνησης. Έτσι τα δίκτυα των παρόχων θα μπορούν να σηκώσουν περισσότερη κίνηση p2p."

Δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς για το κατά πόσον το uTP θα αποδειχθεί ως ο σωτήρας του BitTorrent (κάποιοι αμφιβάλλουν) αλλά δημιουργεί προσδοκίες για οφέλη τόσο για τους χρήστες όσο και τις εταιρείες παροχής ευρυζωνικών υπηρεσίων. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη και μάλιστα σύντομα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου