30/11/09

Αντιδράσεις για ρατσιστική φωτογραφία της Μισέλ Ομπάμα στο Google!

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε στις ΗΠΑ, φωτογραφία που απεικονίζει την «πρώτη κυρία» Μισέλ Ομπάμα με τη μορφή πιθήκου και η οποία εμφανίζεται μεταξύ των πρώτων αποτελεσμάτων στην αναζήτηση εικόνων της Google. Αν και η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη για την προσβλητική φωτογραφία αρνήθηκε να την αποσύρει, προσθέτοντας μια υποσημείωση πάνω από την εικόνα με τίτλο «προσβλητικά αποτελέσματα αναζήτησης».

Εκπρόσωποι της Google απολογήθηκαν για την προσβλητικού περιεχομένου καρικατούρα: «Η σειρά με την οποία η ιστοσελίδα εμφανίζει τα αποτελέσματα αντιστοιχεί σε αλγόριθμους και λαμβάνονται υπόψιν χιλιάδες παράγοντες για να υπολογιστεί η σχετικότητα των αποτελεσμάτων με την κάθε ερώτηση», ήταν η επίσημη θέση της Google.

Αρχικά η εταιρία απέσυρε την επίμαχη εικόνα, που δείχνει το πρόσωπο της «πρώτης κυρίας» των ΗΠΑ με μορφή πιθήκου, όμως επανεμφανίστηκε σε άλλη ιστοσελίδα και στη συνέχεια η εταιρεία αρνήθηκε να την αφαιρέσει από τη διαδικασία αναζήτησης αποτελεσμάτων, αφού πρώτα απολογήθηκε για την εν λόγω κίνηση ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως θα την αποσύρει αν και μόνο το επιβάλλει ο Λευκός Οίκος.

Πλέον πάνω από την εικόνα εμφανίζεται η ακόλουθη δήλωση: «Προσβλητικό αποτέλεσμα αναζήτησης. Ορισμένες φορές τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι προσβλητικά. Συμφωνούμε. Ζητούμε συγγνώμη αν η χρήση του Google σάς προκάλεσε αναστάτωση». Επιπλέον όταν οι χρήστες πατάνε την ένδειξη αυτή, παρουσιάζεται ένα κείμενο που εξηγεί ότι ακόμα και οι πλέον «ακίνδυνες» αναζητήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποτελέσματα με «ενοχλητικό περιεχόμενο».

Όσον αφορά τη νομιμότητα της δημοσίευσης τέτοιου είδους εικόνων, νομικοί και ειδικοί επί του θέματος συμφωνούν πως ενδεχόμενη απόσυρση της φωτογραφίας από τα αποτελέσματα της αναζήτησης, μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και να αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις «ευθιξίας» που το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου.

Επίσημη τοποθέτηση από το Λευκό Οίκο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου