23/11/09

Διαδικτυακή συνεργασία Google με ελληνικά πανεπιστήμια

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «IPv6 Trusted Programme» της Google.

Στο εξής, επιλεγμένοι τελικοί χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δικτυακούς τόπους της Google (search engine, Gmail, Google docs κ.α.) πάνω από το νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας του Διαδικτύου Internet Protocol IPv6 (επιπλέον του παλιού πρωτοκόλλου IPv4).


Η ενεργοποίηση της νέας λειτουργικότητας πραγματοποιήθηκε χωρίς να διαταραχθούν οι υπηρεσίες προς τους τελικούς χρήστες και θα επεκταθεί σταδιακά σε περισσότερα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας μας. Η ένταξη θεωρείται απόδειξη της υψηλής ποιότητας διασύνδεσης και αξιοπιστίας του Δικτύου των ελληνικών φορέων.

Το νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας IPv6 θα δώσει ώθηση στη δημιουργία καινοτόμων Διαδικτυακών εφαρμογών και θα συντελέσει ουσιαστικά στην υγιή και δυναμική επέκταση του Διαδικτύου. Επιπλέον, η ΕΔΕΤ ΑΕ εξασφάλισε πρόσφατα απευθείας σύνδεση με το Δίκτυο της Google (direct peering) πετυχαίνοντας έτσι περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και αντοχής της διασύνδεσης, καθώς και μεγαλύτερες ταχύτητες, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της πιθανότητας τεχνικών προβλημάτων και διακοπών.

Η ΕΔΕΤ ΑΕ, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση συντονισμένης δράσης της Ε.Ε. για την έγκαιρη και αποτελεσματική μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο IPv6, δραστηριοποιείται και συμβάλλει ενεργά στην προετοιμασία των φορέων της χώρας μας. Εργάζεται από το 2000 με στόχο την μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο και απετέλεσε έναν από τους πρωτοπόρους ερευνητικούς φορείς στον τομέα αυτό. Είναι ήδη σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες διασύνδεσης IPv6 (unicast και multicast) σε όσα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα το επιθυμούν.

Σήμερα, το δίκτυο ΕΔΕΤ υποστηρίζει υπηρεσίες (routing, security, webhosting, ftp κλπ) συμβατές με το παλιό αλλά και με το νέο πρωτόκολλο ΙΡ. Επιπλέον, το δίκτυο ΕΔΕΤ υποστηρίζει την υπηρεσία 6to4 relay, η οποία επιτρέπει σε IPv4 χρήστες να αποκτήσουν αυτόματα συνδεσιμότητα με το IPv6 Διαδίκτυο μέσω μηχανισμού tunneling.

Με πρωτοβουλία της ΕΔΕΤ ΑΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οργανισμοί, φορείς, πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, εταιρίες δικτυακού υλικού, λογισμικού και υπηρεσιών ένωσαν πρόσφατα τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης, Hellenic IPv6 Task Force, για την Προώθηση της Τεχνολογίας IPv6 στην Ελλάδα (http://www.ipv6-taskforce.gr/).

Στόχος της Ομάδας Δράσης είναι η προώθηση της χρήσης του πρωτοκόλλου IPv6 στη χώρα μας, μέσω της συνεργασίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ των μελών της, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, λαμβάνοντας υπόψη την αγορά και το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου