19/11/09

Ένας τρόπος για «καθαρό» desktop

Διαβάσαμε στο productivity: Ένα από τα κλασσικότερα προβλήματα μου είναι αυτό του… χαώδους desktop, που πάντα γεμίζει με ένα… χαμό εικονιδίων. Ευτυχώς, μια απλή και εύκολη λύση που έχω βρει για την οργάνωση του και για να το κρατάω καθαρό, είναι ένα «οργανωτικό» wallpaper όπως αυτό που βλέπουμε σε αυτό το θέμα. Κατεβάστε το, δοκιμάστε το και αν δεν σας αρέσει δημιουργήστε ένα παραπλήσιο δικό σας (και αν θέλετε, στείλτε το μας να το αναρτήσουμε μαζί με το δικό μας).

Πρώτα από όλα, μια προεπισκόπιση του «γιατί μιλάμε»:




Η λογική πίσω από το συγκεκριμένο Wallpaper που βλέπουμε εδώ είναι η εξής:

* Η επιφάνεια του desktop χωρίζεται σε έξι τμήματα: 1) συχνότερα χρησιμοποιούμενα, απαραίτητα εικονίδια, 2) φάκελοι για περισσότερα εικονίδια, 3) εισερχόμενα, 4) αρχεία κειμένου, 5) multimedia και 6) γενικά.
* Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα, απαραίτητα εικονίδια στα οποία θέλουμε μόνιμη πρόσβαση, συνήθως -και αν είμαστε ρεαλιστές- δεν είναι περισσότερα από 5 έως 15. Αυτά τα τοποθετούμε στο ανώτερο τμήμα της οθόνης και προς το μέσο.
* Στην επάνω και δεξιά γωνία τοποθετούμε φακέλους με περισσότερα εικονίδια. Ανάμεσα σε αυτούς, δημιουργούμε και 4 νέους φακέλους που αντιστοιχούν στις 4 κατηγορίες που ακολουθούν.
* Στο κατώτερο τμήμα έχουμε τέσσερις κατηγορίες εικονιδίων.
* Η πρώτη, τα «εισερχόμενα», είναι αυτή όπου «πετάμε» όλα τα εικονίδια… δίχως πολύ σκέψη – π.χ. μετακινούμε άμεσα εκεί οτιδήποτε κατεβάζουμε και «σώζουμε» απευθείας στο desktop.
* Οι επόμενες δύο αποτελούν ένα στοιχειώδη τρόπο ταξινόμησης: στη μια, «αρχεία κειμένου», βάζουμε όλα τα αρχεία που απαιτούν «ανάγνωση»: .txts, .pdfs, .docs κ.λπ. Στην επόμενη, «multimedia», όλα τα εικονίδια των αρχείων εικόνων, βίντεο και ήχου.
* Τέλος, στην τελευταία κατηγορία «πετάμε» όλα τα αρχεία που δεν εντάσσονται εύκολα στις δύο προηγούμενες.
* Κατά τη χρήση του υπολογιστή… αγνοούμε επιδεικτικά όλες τις κατηγορίες πλην των «εισερχόμενων», στα οποία και θα πρέπει να μετακινούμε ευλαβικά όποιο νέο εικονίδιο τοποθετείται στο desktop μας.
* Όταν αυτό γεμίζει, μπορούμε να «πιάνουμε» λίγα εικονίδια και, ανάλογα, να τα μετακινούμε σε μια από τις επόμενες τρεις κατηγορίες.
* Όταν γεμίζουν και εκείνες, μάλλον… έχει περάσει ανεπιστρεπτί η περίοδος που πραγματικά «χρειαζόμασταν ένα εικονίδιο στο desktop», και άρα δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται σε αυτές: μετακινούμε, λοιπόν, όποια εικονίδια βρίσκονται σε αυτές -και δεν χρησιμοποιούμε- σε έναν από τους τέσσερις φακέλους που δημιουργήσαμε νωρίτερα, ειδικά για αυτό το σκοπό.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου