3/11/09

Επτά εκατομμύρια μολύνσεις από τον Conficker

Ο Conficker, το worm που μας απασχόλησε πολύ τον τελευταίο χρόνο, συνεχίζει, ένα χρόνο σχεδόν μετά την εμφάνιση του, να δρα με μεγάλους βαθμούς διείσδυσης, έχοντας μολύνει στην παρούσα φάση επτά εκατομμύρια υπολογιστές. Αυτό αποτελεί ένα από τα συμπεράσματα μιας μελέτης που έκαναν ερευνητές του Shadowserver Foundation.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρά του ότι ο Conficker αποτελεί μια γνωστή απειλή συνεχίζει να προσβάλει πολλά συστήματα.


Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συστήματα που προσβάλλονται είναι κυρίως PCs που τρέχουν μη νόμιμες κόπιες των Windows. Και αυτό διότι οι κάτοχοι τέτοιων PCs τα έχουν ρυθμίσει έτσι να μην καταβαίνουν τα patches από το δίκτυο, φοβούμενοι μήπως τους "ανακαλύψει" η Microsoft.

Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Conficker παρά τη μεγάλη του εξάπλωση δεν έχει εκδηλώσει κάποια καταστρεπτική δράση στα συστήματα που διεισδύει. Ίσως γιατί οι δημιουργοί του φοβούνται ότι κάτι τέτοιο, η δημιουργία μεγάλου ντόρου δηλαδή, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη τους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι εμπνευστές του worm παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστοι. Αν πάντως ανακαλυφθεί ποτέ κάποιος από αυτούς, τότε εκτός από το μεγάλο πρόστιμο θα έχει να αντιμετωπίσει και μακροχρόνια ποινή φυλάκισης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου