8/11/09

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και συλλογή υπογραφών για τα ναρκωτικά

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό με σκοπό την αλλαγή της πολιτικής για την αντιμετώπιση της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών, στη βάση της μείωσης της βλάβης και όχι των ποινικών συνεπειών και του κοινωνικού αποκλεισμού, απέστειλαν μέλη του Δικτύου Πληροφόρησης- Δράσης Νέων για την Πολιτική και Κοινωνική Οικολογία «Ηλιόσποροι» και των Οικολόγων Πράσινων!

Αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης Κάνναβης αλλά και δενδρυλίου είναι μέσα στα αιτηματά τους! Είναι βέβαια αξιοθαύμαστο πως αυτή η επιστολή στάλθηκε επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου, ο ο οποίος όπως γνωρίζουμε στο παρελθον έχει ξανακάνει θέμα για την αποποινικοποίηση της Κάνναβης! Και βέβαια επίσης αξιοθαύμαστο η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων... Μην ακούσουν για χόρτο αυτοί, ΑΜΕΣΩΣ!


Οι υπογράφοντες της επιστολής σημειώνουν ότι δημοσιοποιούν το κείμενο «για να εμπλουτιστεί με υπογραφές από όποιον/α (ακόμα και σε συλλογικό επίπεδο) συμφωνεί με το περιεχόμενο, ελπίζοντας ότι όταν ξεκινήσει ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος, να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί πιο δυνατά και να δείξουμε ότι η Ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη και στηρίζει αυτό το σκοπό».

Ακόμα, απευθύνουν κάλεσμα για την δημιουργία μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης και κατάχρησης ουσιών, συμβάλλοντας με διεθνείς εμπειρίες και καλές πρακτικές, και καλούν όσους θέλουν να προσυπογράψουν το κείμενο να στείλουν όνομα και ιδιότητα (επαγγελματική ή/και φορέα) στο email iliosporoi(at)yahoo.gr

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

Προς τον Πρωθυπουργό, Γεώργιο Α. Παπανδρέου

Κοινοποίηση:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη


Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Σας γράφουμε αυτή την επιστολή για να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τον εξορθολογισμό της ελληνικής πολιτικής περί “ναρκωτικών” ουσιών και να σας ζητήσουμε την άμεση αναθεώρησή της στη βάση των αρχών της μείωσης της βλάβης, όπως έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πρόβλημα της χρήσης και κατάχρησης ουσιών, το οποίο υφίσταται από την αρχαιότητα, είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας και όχι Δημόσιας Τάξης.

Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα που αφορά πρώτιστα την νεολαία, αλλά έχει πλέον ριζώσει σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ρηξικέλευθη πρότασή σας, όσο ήσασταν υπουργός παιδείας για το δικαίωμα προσωπικής αυτοκαλλιέργειας κάνναβης, πάγια θέση και διεκδίκηση μας για την απεξάρτηση των χρηστών από το παράνομο εμπόριο, αλλά και την στήριξη- προβολή μέσα από την προσωπική σας ιστοσελίδα, του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, στη διοργάνωση του οποίου συναντιόμαστε τα τελευταία 5 χρόνια όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο.

Πιστεύουμε επίσης ότι είσαστε ένας πολιτικός που είναι διατεθειμένος, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των διεθνών εμπειριών, να ανατρέψει κατεστημένες πολιτικές αλλά και αναχρονιστικές αντιλήψεις που αποτελούν βαρίδι για την προοδευτική εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και της πολυτοξικομανίας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Οι απαγορευτικές- κατασταλτικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε έξαρση του προβλήματος αντί να προσφέρουν στη λύση του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και τις επίσημες εκθέσεις των τελευταίων 5 χρόνων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) υπάρχουν δυστυχώς περισσότεροι και όλο πιο νέοι σε ηλικία χρήστες. Έχουμε περισσότερους φυλακισμένους(ένας στους δύο έγκλειστους είναι φυλακισμένος για παράβαση του νόμου περί ¨ναρκωτικών¨ με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι μόνο χρήστες), περισσότερους νεκρούς από τη χρήση οπιοειδών αλλά και περισσότερους εξαθλιωμένους που ωθούνται στην παραβατικότητα για να εξασφαλίσουν τη χρήση τους.

Η πληροφόρηση που παρέχει η Πολιτεία στη νεολαία για να την αποτρέψει από τη χρήση και κατάχρηση ουσιών στηρίζεται σε λογικές ηθικού πανικού και δαιμονοποίησης των ουσιών με αντίστροφα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και διόγκωσης των λιστών αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ δυστυχώς χρονίζουν.

Αφού έχει αποτύχει παταγωδώς η απαγορευτική- κατασταλτική πολιτική και στην Ελλάδα, πρέπει να προσεγγίσουμε επιτέλους το ζήτημα της χρήσης/ κατάχρησης ουσιών, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους , υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία, την οικονομία και την δημόσια υγεία.

Το γενικό πλαίσιο της αντιαπαγορευτικής προσέγγισης για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, όπως το έχουμε ήδη καταθέσει από το 2007 σε όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, κινείται στους παρακάτω άξονες:

1. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ:

Α) Θα στηρίζεται στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Β) Θα εναρμονίζεται με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία
Γ) Θα αποσκοπεί στη προστασία της δημόσιας υγείας και των χρηστών, στον περιορισμό της διάδοσης των ουσιών στους ανήλικους, στην απεξάρτηση των χρηστών από την παρανομία, τον περιορισμό της χρήσης και της κατάχρησης γενικότερα.

2. ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Αναθεώρηση της ποινικής αντιμετώπισης των χρηστών ουσιών κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών όπου επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις (π.χ. δέσμευση διπλώματος οδήγησης ή χρηματικά πρόστιμα για τη κατανάλωση σε δημόσιους χώρους) και όχι ποινικές.

3. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΜΗ-ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ)
Α) Αποποινικοποίηση της προμήθειας και της κατοχής (μικρών ποσοτήτων) Κάνναβης για προσωπική χρήση.
Β) Νομιμοποίηση της καλλιέργειας μικρού αριθμού δενδρυλλίων Κάνναβης για προσωπική χρήση.
Γ) Νομιμοποίηση της Κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
Δ) Νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μαζική και συστηματική παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, όπως έχει αποδείξει και σχετική μελέτη των ΕΘΙΑΓΕ - Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου.

4. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΠΙΟΥΧΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥΣ)
Διάθεση αυτών των ουσιών μέσα από κρατικούς, κλινικά ελεγχόμενους χώρους σε όλους τους εξαρτημένους χρήστες που τις έχουν ανάγκη, με ελεγχόμενη ιατρική συνταγογράφηση, σύμφωνα με την επιλογή των ίδιων των χρηστών, και με στόχο την απεξάρτηση ή τη συντήρησή τους. Ανάπτυξη προγραμμάτων καθαρών συνέργων και εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, παράλληλα με τα “στεγνά” προγράμματα. Τακτικός γενικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος όλων των εξαρτημένων προσώπων, ανεξαρτήτως της υπαγωγής τους ή όχι σε ασφαλιστικό φορέα.

5. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ/ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία κ.α.) και πρόσφατα χώρες της λατινικής Αμερικής, έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο αντιαπαγορευτικών πολιτικών για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.
Το Μεξικό, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από εγκλήματα σχετιζόμενα με το εμπόριο ναρκωτικών, όπως και η Αργεντινή, αποποινικοποίησαν τη χρήση ναρκωτικών (όχι μόνο των "ελαφρών"). Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από Βραζιλία και Εκουαδόρ.
Δείτε σχετική ανάλυση. Νέο παράθυρο
Ο πρ. Πρόεδρος της Βραζιλίας και επικεφαλής σχετικής επιτροπής ζητά την παγκόσμια αποποινικοποίηση χρήσης κάνναβη. Νέο παράθυρο

Μήπως η αντιαπαγόρευση αυξάνει -έστω και βραχυπρόθεσμα- τη χρήση;
Μάλλον όχι. Στη Βρετανία: Since cannabis was downgraded the proportion of young people using it has fallen each year from 25.3% in 2003-4 to 20.9% now. Νέο παράθυρο

Ακόμα και ο Economist συμφωνεί πως η νομιμοποίηση είναι η λιγότερο κακή λύση. Νέο παράθυρο

Άρθρο του Economist από το 1989 που επισημαίνει ότι η απαγόρευση διογκώνει τα προβλήματα που καλείται να λύσει. Νέο παράθυρο

Άρθρο του CNN , Legalize drugs to stop violence. Νέο παράθυρο

Το περιοδικό New Scientist στο αφιέρωμά του με 10 προτάσεις για ένα "Σχέδιο για έναν καλύτερο κόσμο" αφιερώνει μια από αυτές στη νομιμοποίηση των ουσιών. Νέο παράθυρο

Τέλος τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει προχωρήσει στην νομιμοποίηση όλων των ουσιών τα τελευταία 5 χρόνια και τα θετικά αποτελέσματα είναι κιόλας ορατά.
http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=10080 Νέο παράθυρο
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=portugal-drug-decriminalization Νέο παράθυρο
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14309861# Νέο παράθυρο

6. ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ζητάμε την άμεση επανασύσταση της μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής, η οποία βρίσκεται ανενεργή από το 2006, για να ηγηθεί του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την αναθεώρηση της πολιτικής περί “ναρκωτικών”. Οι κοινωνικοί εταίροι δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο σε κρατικούς φορείς και κέντρα “στεγνής” απεξάρτησης, αλλά να περιλάβουν ένα σύνολο φορέων και ειδικών που θα μεταφέρουν διεθνείς εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Την πρόταση αυτή την καταθέτουμε στη μνήμη του Παναγιώτη Καννελάκη, αγωνιστή του Αντιαπαγορευτικού Κινήματος στην Ελλάδα και αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ, που απεβίωσε πρόσφατα, με την ελπίδα ότι οι αγώνες του θα έχουν το αποτέλεσμα που πάντα ποθούσε έστω και μετά θάνατον.

Είμαστε στη διάθεσή σας για μια κατ' ιδίαν συνάντηση με εσάς ή τους συνεργάτες σας για να σας αναλύσουμε τις θέσεις μας και σας δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε σας πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο πάνω στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.


Με εκτίμηση,

Οικονομόπουλος Γιώργης, ιατρός φαρμακευτικών εξαρτήσεων, (ΕΛΕΥΣΥΝΑ, μέλος των Οικολόγων Πράσινων),
Πετράκος Μιχάλης, συντονιστής της εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
Τρεμόπουλος Μιχάλης, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων,
Καφετζόπουλος Αντώνης, ηθοποιός
Βασιλείου Αντρέας, Θεοδωρόπουλος Μιχάλης, Κράνου Κωνσταντίνα, Λαουλάκος Χαρίλαος, Παναγιωτίδου Καλή (δίκτυο Ηλιόσποροι),
Ζαφειρίου Πάνος, Πετεινάκη Μαρία, Πολυχρονοπούλου Σοφία, Κολοκούρης Ορέστης, Βροντίση Ζωή (Νέοι Πράσινοι),
Δημητρακόπουλος Θέμης, Φαρφαράς Γιώργος, Παπακωνσταντίνου Θανάσης, Κρομμύδας Τάσος, Γκιόκα Πολύνα, Μαχαίρας Γιάννης, Λουκέρης Κώστας, Χαζαράκης Αλκαίος, Χριστιανούδη Ευγενία, Σταμέλλος Στέφανος, Ιωαννίδου Ελεάννα, Στασινόπουλος Δημήτρης, Τρωγιάνος Άγγελος, Τσιρώνης Γιάννης, Μυλωνάς Νίκος, Μακρόπουλος Γιώργος, Στρατηγάκη Ζαφειρώ, Μπούκας Μίλτος, Βαϊμάκη Εύη, Κοττώρη Χριστίνα, Παρασκευόπουλος Γιάννης, Κιρκινέ Ευαγγελία, Γκουρτσογιάννη Μελίτα, Ζώτου Ελεονώρα, Κλειώση Ντένα, Κούρκουλα Χριστίνα, Σινάνογλου Ειρήνη, Σκουλίδη Σοφία (μέλη των Οικολόγων Πράσινων)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου