12/11/09

«Ερυθρόλευκη» εκδίκηση

Τέλος στο σερί οκτώ διαδοχικών ηττών από την Εφές Πίλσεν έβαλε ο Ολυμπιακός νικώντας τους Τούρκους στο ΣΕΦ με 105-90. Πολύ κακοί στην άμυνα και άστοχοι σε βολές και τρίποντα στο πρώτο μέρος οι «ερυθρόλευκοι». Εμφανώς βελτιωμένοι στην επανάληψη, έφτασαν στη νίκη με πρωταγωνιστές τους Μπουρούση (23π.), Βασιλόπουλο (18π.) και Κλέιζα (20π.), με τον Παπαλουκά (8 ασίστ) να καθοδηγεί μαεστρικά την ομάδα του.

Ο αγώνας

Οι δύο ομάδες επέδειξαν τις επιθετικές τους αρετές, αλλά και τις αμυντικές τους αδυναμίες από το πρώτο λεπτό. Ο Ολυμπιακός με επιθετικές αιχμές τους Σχορτσανίτη και Βασιλόπουλο είχε τον έλεγχο του αγώνα, αλλά χωρίς να καταφέρει να «χτίσει» κάποια διαφορά. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι τη χαλαρή περιφερειακή άμυνα των «ερυθρολεύκων» κατάφεραν με δύο συνεχή τρίποντα από Τουντσερί και Θόρντον, αλλά κι ένα γκολ-φάουλ του τελευταίου να προηγηθούν με +6 (15-21). Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έριξε στο παρκέ τους Παπαλουκά και Βούιτσιτς προσδίδοντας περισσότερη φαντασία στην επίθεση και με ένα επί μέρους σκορ 8-1 οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά (23-22). Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με την Εφές προηγούμενη στο σκορ, χάρη σε ένα τρίποντο του Εντέρ Αρσλάν με την εκπνοή.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ένα 7-0 τη δεύτερη περίοδο, με τους Βασιλόπουλο και Παπανικολάου να βελτιώνουν εμφανώς την αμυντική συμπεριφορά της ομάδας τους. Όμως η Εφές Πίλσεν γρήγορα βρήκε τις λύσεις στην επίθεση και με πρωταγωνιστές τους Σμιθ και Ρακότσεβιτς έφτασε στο +8 (38-46). Η είσοδος του προερχόμενου από τραυματισμό Μπουρούση έδωσε πνοή στον Ολυμπιακό. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ με συνεχείς πόντους οδήγησε την ομάδα του στην αντεπίθεση, με το πρώτο μέρος να ολοκληρώνεται με 46-48. Η διαφορά των δύο πόντων μάλλον ικανοποιητική θα πρέπει να θεωρείται για τον Ολυμπιακό βάσει της κακής του εικόνας. Ενδεικτικό είναι πως στο πρώτος μέρος είχε 12/26 βολές (3/13 ο Σχορτσανίτης) και 2/10 τρίποντα έναντι 7/14 της Εφές, ενώ δεν αξιοποίησε τα 10 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε.

Με ένα ακόμη καλάθι του Μπουρούση ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με την έναρξη της επανάληψης, αλλά η κακή περιφερειακή άμυνα και ο βομβαρδισμός με τρίποντα από την Εφές εκτόξευσε τη διαφορά στο +8 (50-58). Ο εκνευρισμός στην κερκίδα ήταν διάχυτος και δεν έλειψαν οι χλιαρές αποδοκιμασίες κατά του Παναγιώτη Γιαννάκη όταν αντικατέστησε τον Μπέβερλι αμέσως μετά από ένα τρίποντο του Αμερικανού γκαρντ. Οι Πειραιώτες έχοντας σε μέτρια βραδιά τον Κλέιζα στηρίχτηκε σε Βασιλόπουλο και Μπουρούση παραμένοντας κοντά στο σκορ μέχρι να αφυπνιστεί ο Λιθουανός φόργουορντ και με συνεχείς πόντους να φέρει την ομάδα του μπροστά (66-65). Η βελτίωση της άμυνας έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να κλείσει την περίοδο έχοντας για πρώτη φορά στο ματς μια καλή διαφορά (76-69).

Το νερό είχε πλέον μπει στο αυλάκι και ο Ολυμπιακός καθοδηγούμενος μαεστρικά από τον Παπαλουκά αύξανε διαρκώς την υπέρ του διαφορά, η οποία έφτασε στο +13 (88-75). Οι Τούρκοι παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο ματς και οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στη νίκη με 105-90.

Δεκάλεπτα: 24-27, 46-48, 76-69, 105-90

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4 (8 ασίστ), Βούιτσιτς 10, Μπουρούσης 23, Χαλπερίν 3, Κλέιζα 20 (11 ριμπ.), Βασιλόπουλος 18, Παπανικολάου 4, Μπέβερλι 6, Τεόντοσιτς 6, Σλούκας, Ουέιφερ, Σχορτσανίτης 11 (5/17 βολές).

Εφές Πίλσεν (Αταμάν): Κασούν 15 (12 ριμπ.), Σμιθ 7, Ρακότσεβιτς 15, Τουντσερί 13, Θόρντον 13, Πεκέρ 2, Νάχμπαρ 10, Σαντιάγο 7, Γκιουλέρ 2, Αρσλάν 6.

* Περίπου 8.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού παρακολούθησαν το παιχνίδι από τις κερκίδες του ΣΕΦ.

* Κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Τουρκίας (όπως έχει καθιερώσει από φέτος η Ευρωλίγκα στους αγώνες) υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από τους οπαδούς του Ολυμπιακού.

* Πριν το τζάμπολ ο Θοδωρής Παπαλουκάς απηύθυνε ένα μήνυμα για τους Special Olympics, όπως κι ένας νεαρός αθλητής, που καταχειροκροτήθηκε.

* Εκτός αποστολής του Ολυμπιακού οι Τσίλντρες (συμπτώματα γρίπης των χοίρων) και Μαυροκεφαλίδης (τραυματίας).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου