6/11/09

62 εκατομμύρια αγρότες στο Facebook!... Το farmville πήρε τεράστιες διαστάσεις!

Την ίδια ώρα που ο αγροτικός πληθυσμός εξακολουθεί να μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από 62 εκ. άνθρωποι είναι εθισμένοι... αγρότες στο facebook. Το Farmville είναι το παιχνίδι που έχει καθηλώσει μικρούς και μεγάλους και έχει κολλήσει την οθόνη του υπολογιστή εκατομμύρια ανθρώπων στο facebook. Ένα παιχνίδι που εισάγει τους νέους στις χαρές της γεωργίας και της κτηνοτροφίας....

Σε όλα τα πανεπιστήμια, σχολεία και κολέγια ανά τον κόσμο, οι μαθητές και φοιτητές εργάζονται σκληρά, οργώνοντας τη γη τους, μαζεύοντας τη συγκομιδή των λαχανικών τους. Δε λείπουν και οι ενήλικες που είναι παθιασμένοι με το Farmville.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι online, βάση του οποίου είναι ένα εικονικό αγρόκτημα. Το Farmville έχει γίνει πολύ γρήγορα το πιο δημοφιλές παιχνίδι, η πιο δημοφιλής εφαρμογή του Facebook. Από την έναρξη του παιχνιδιού, τον Ιούνιο, περισσότερα από 62 εκατομμύρια άτομα είναι ήδη καταγεγραμμένα και παίζουν. Από αυτά, 22 εκατομμύρια είναι online τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με βάση τη Zynga, την εταιρεία που δημιούργησε το παιχνίδι. Και η επιτυχία είναι παγκόσμια. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό των παικτών είναι η Μεγάλη Βρετανία, οι Φιλιππίνες, η Τουρκία και ο Καναδάς.

Το παιχνίδι ξεκινά απλά. Αρχικά λαμβάνεται ένα αγροτεμάχιο και τους σπόρους των φυτών που θα καλλιεργήσετε. Στη συνέχεια μπορείτε να τα πουλάτε και να μαζεύτε, εικονικά χρήματα. Όσο αυξάνεται τα έσοδά σας, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να περάσετε στον επενδυτικό τομέα, αυξάνοντας τις καλλιέργειες και προσθέτοντας καινούργιες. Από ένα σημείο και μετά οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν πιστωτική κάρτα ή λογαριασμό PayPal.

Όμως, όπως το Sims και το Tamagotchi, το Farmville έχει εξελιχθεί σ' ένα ατελείωτο παιχνίδι. Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται στο σωστό χρόνο, το άρμεγμα των αγελάδων επίσης ενώ πρέπει να μην μένουν πίσω οι κοινωνικές υποχρεώσεις, όπως η ανταλλαγή δώρων με φίλους ή η βοήθεια στο γείτονα ώστε να ρίξει λίπασμα στις κολοκύθες του γείτονα...

Το Farmville συναρπάζει τους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο 40χρονος Jil, από τις Φιλιππίνες, γιατρός στο επάγγελμα, δηλώνει: έχω το lap-top δίπλα στο κρεβάτι μου. Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω το πρωί είναι η συγκομιδή, ασχολούμαι ξανά με αυτό ξανά το απόγευμα και πάλι το βράδυ λίγο πριν πάω για ύπνο.

Ο Robert Thompson, καθηγητής του λαϊκού πολιτισμού στο Syracuse University της Νέας Υόρκης, λέει ότι με την άφιξη του Farmville, ξεκίνησε μία παραφροσύνη μεταξύ των φοιτητών του. "Όπως και με το Guitar Hero, αισθανόντουσαν όπως ακριβώς ένας ροκ σταρ, με το Farmville έχουν την αίσθηση ότι κάνουν κάτι στη βάση της αιτίας και του αποτελέσματος. Ο τρόπος συλλογής των προϊόντων από τη γη και τα χρήματα που έρχονται σαν αποτέλεσμα της καλλιέργειας της, υπηρετούν αυτό το σκοπό", δηλώνει.

To Farmville δεν είναι το μόνο δημοφιλές αγροτικό...παιχνίδι στο Facebook. Το MyFarm και το FarmTown που έχουν σχεδιαστεί από άλλες εταιρείες, έχουν επίσης πολλούς φανατικούς φίλους. Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η δημοτικότητά τους αντικατοπτρίζει μια νοσταλγία για την αγροτική ζωή.

Η πραγματική γεωργία, βέβαια, είναι πολύ πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη από το Farmville. Ίσως για τον λόγο ότι υπάρχουν περισσότεροι οπαδοί του Farmville ότι πραγματικοί αγρότες στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 60 προς 1. Παρόλα αυτά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του παιχνιδιού είναι αγρότες!

"Στο αγρόκτημα μου, όλα τα ζώα μου πέθαναν, και εγώ η ίδια σκιζόμουν κάθε μέρα στη δουλειά», λέει η Donna Schoonover, η οποία κατέχει ένα αγρόκτημα με πρόβατα, γίδες και κουνέλια, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Το Farmville ήταν ένας τρόπος για να επανασυνδεθώ με τη γεωργία. Αυτό με ώθησε να αναλάβω τη δραστηριότητα αυτή στο σπίτι".

Η εταιρεία Zynga, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ειδικεύεται στα παιχνίδια, τα περισσότερα από τα οποία καθιστούν δύσκολο για τον παίχτη να αποκολληθούν. Έχει κάνει επίσης το Mafia Wars, που συγκεντρώνει 25 εκατομμύρια παίκτες και το World Cafe. Ο Mark Pincus, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Zynga, εξηγεί ότι η εταιρεία έχει κέρδος μέσω των διαφημίσεων, των χορηγών και των παικτών που αγοράζουν εικονικό χρήμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Zynga είναι κερδοφόρα επιχείρηση από το 2007.

Το Farmville αξιοποιεί τις ιδιαιτερότητες του Facebook επιτρέπει στους παίκτες να γίνουν «γείτονες» των φίλων τους, ακόμη και όταν αυτοί δεν παίζουν. Οι παίκτες μπορούν να κερδίσουν πόντους, δίνοντας ένα χέρι βοήθειας στους γείτονες τους. Μπορούν επίσης να εξιτάρουν όσους από τους φίλους τους δεν παίζουν στο Farmville με βομβαρδισμό προσκλήσεων συμμετοχής, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών.

Στο Facebook έχουν ήδη συσταθεί ομάδες ατόμων που δεν μπορούν πλέον να ακούν τους φίλους του να μιλάνε για τις μελιτζάνες τους. Η "I Hate Farmville", είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στο Facebook, με πάνω από 17.000 μέλη. Όποιος την επισκεφτεί ή γίνει μέλος, μπορεί να διαβάσει το ακόλουθο σχόλιο:
"Όχι, εγώ δεν θα σας δώσω κανένα δέντρο! Όχι, δεν θέλω να γίνω γείτονάς σου".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου