20/10/09

Σκληρή κριτική για την ασφάλεια των Windows 7

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE, Free Software Foundation Europe) ασκεί δριμύ κριτική στην Μicrosoft για ένα κενό ασφαλείας των Windows 7, το οποίο δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο τις αδυναμίες του εμπορικού λογισμικού. Συγκεκριμένα η κριτική αφορά ένα σημαντικό κενό ασφαλείας του νέου λειτουργικού συστήματος που ανακαλύφθηκε από την ομάδα CERT (Computer Emergency Response Team) της γερμανικής κυβέρνησης στις 6 Οκτωβρίου και το οποίο επιτρέπει τη διεξαγωγή επιθέσεων DoS. Ένα κενό ασφαλείας που δεν θα έχει αντιμετωπιστεί μέχρι το ντεμπούτο των Windows 7 στα καταστήματα την Πέμπτη.


Μέσω της άσκησης κριτικής στα κενά ασφαλείας του νέου λειτουργικού συστήματος, το FSFE επιχειρεί να τονίζει τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού και δη του Linux. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Karsten Gerloff "Δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση από την Microsoft γι' αυτό το κενό ασφαλείας". Το FSFE εκτιμά ότι η Microsoft προσπαθεί να αποκρύψει αυτό το πρόβλημα για να μην επηρεαστεί αρνητικά το ντεμπούτο των Windows 7 στην αγορά.

Βέβαια το πρόβλημα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τα Windows 7. Εμφανίζεται και στα Vista. "Οι χρήστες δεν θα έπρεπε να επικροτούν αυτή την αμέλεια της Microsoft αγοράζοντας τα προϊόντα της" ισχυρίζεται ο Gerloff. Παράλληλα προτρέπει στη χρήση του Linux ως μιας δωρεάν εναλλακτικής λύσης, το οποίο μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα έναντι των οποιοδήποτε δικτυακών απειλών." Γιατί υπάρχει απλά μια πολύ ευρύτερη γκάμα ατόμων που έχουν πρόσβαση στο πηγαίο κώδικα και ως τούτου εντοπίζονται καλύτερα τα όποια προβλήματα", τονίζει ο πρόεδρος της FSFE.

Αλλά και το παρομοίως εμπορικό λειτουργικό OS X της Apple δεν διακρίνεται για την ασφάλεια του. Άλλωστε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Charlie Miller είχε τονίσει στο Wired κατά την εκκίνηση διάθεσης του "Snow Leopard" ότι το OS X είναι, τουλάχιστον θεωρητικά, περισσότερο ανασφαλές από τα Vista ή τα Windows 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου