18/10/09

Όριο έντασης ήχου στα MP3 από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα πρέπει να τεθεί όριο έντασης ήχου στις συσκευές μουσικής, όπως τα MP3 και τα iPod, ώστε να αποτραπούν τυχόν παρενέργειες από την χρήσης αυτών στο μέγιστο όριο.«Είναι εύκολο να χρησιμοποιούμε στο υψηλότερο όριο έντασης τη συσκευή μας ειδικά στους δρόμους με έντονη κίνηση ή στις δημόσιες συγκοινωνίες. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η χρήση στο όριο αυτών των συσκευών για πολλές ώρες την εβδομάδα, πράγμα που το κάνουν πολλοί νέοι, θέτουν σε κίνδυνο την αίσθηση της ακοής,» είπε Η Επίτροπος καταναλωτικών υποθέσεων της ΕΕ, Meglena Kuneva κατά την αναγγελία της πρότασης.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο όριο από που να περιορίζει το όριο έντασης στην Ευρώπη εκτός από τη Γαλλία που έχει ορίσει σαν υψηλότερη ένταση τα 100 decibels (db). Το Apple iPod, που μπορούσε να φθάσει μέχρι και τα 130db,απαγορεύτηκε να πωλείται στη Γαλλία το 2002 όπου και αποσύρθηκαν όλες οι συσκευές, έως ότου ενημέρωσε η Apple το λογισμικό για να μειώσει το μέγιστο όριο έντασης. Όλα τα iPods πλέον που πωλούνται στην Ευρώπη περιορίζονται στα γαλλικά πρότυπα των100db.

Οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτούν την προεπιλογή που θέτει σε όλες τις συγκεκριμένες συσκευές μουσικής(MP3 και κινητά τηλέφωνα) να είναι τα 80db, ωστόσο αυτές θα ισχύουν μόνο για την προεπιλογή που θέτει η ίδια η εταιρία και δεν θα απευθύνονται στο μέγιστο όριο έντασης.

Η κα Kuneva πρόσθεσε: «Αυτά τα στάνταρ που θα θέσουμε, θα αναγκάσουν τους φορείς να κάνουν τις μικρές τεχνικές αλλαγές που θα καταστήσουν ασφαλή την κανονική χρήση. Εάν οι καταναλωτές επιλέξουν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις, τουλάχιστον θα ξέρουν τους κινδύνους που διατρέχουν.»

Οι προτάσεις πρέπει τώρα να εξεταστούν από την ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ηλεκτροτεχνική τυποποίηση (CENELEC), μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο χρόνια.


Πηγή: Telegraph


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου