29/10/09

Google Maps Navigation: Το δωρεάν πλήρες πρόγραμμα πλοήγησης της Google


H Google παρουσίασε την Τετάρτη τα σχέδια της για την κυκλοφορία μίας νέας εφαρμογής Android: το Google Μaps Navigation. H εφαρμογή αυτή (διαφορετική από το γνωστό Google Maps) μαζί με την χρήση GPS αποτελεί ένα πλήρες και δωρεάν πρόγραμμα πλοήγησης. Ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός των δυνατοτήτων του GPS, του Google Maps, του Google Street View και της λειτουργίας αναγνώρισης φωνής.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εφαρμογής είναι:

* Aναζήτηση με κείμενο: δεν χρειάζεται να γνωρίζετε την διεύθυνση προορισμού, απλώς κάνετε αναζήτηση όπως ακριβώς θα κάνατε για να βρείτε μια διεύθυνση ή οτιδήποτε άλλο από τον υπολογιστή τους σπιτιού σας στο Google
* Aναζήτηση με φωνή: Πείτε απλώς το σημείο που θέλετε να πάτε και η διαδρομή θα χαραχτεί αυτόματα πχ "Navigate to the de Young Museum in San Francisco". Η λειτουργία είναι μόνο στα Αγγλικά.
* Εμφάνιση της κυκλοφορίας στους δρόμους: ο χρωματικός κώδικας αποτυπώνει την κατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους (όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη) σε πραγματικό χρόνο.
* Αναζήτηση επι της διαδρομής: αναζητήστε πάνω σε μια διαδρομή οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμείτε
* Δορυφορικές φωτογραφίες: δείτε την περιοχή στην οποία κινείστε από τον δορυφόρο όπως έχει αποτυπωθεί στο Google Maps
* Φωτογραφίες της περιοχές: δείτε την περιοχή στην οποία κινείστε όπως έχει αποτυπωθεί στο Google Street View
* Λειτουργία αυτοκινήτου: ειδική λειτουργία για συγκεκριμένες συσκευές. Όταν ο χρήστης τοποθετήσει την συσκευή στην κατάλληλη θέση στο αυτοκίνητο αμέσως οι λειτουργίες του προγράμματος προσαρμόζονται ώστε να εκτελούνται αναλόγως


Oι εταιρείες της βιομηχανίας πλοήγησης και των κινητών τηλεφώνων ανέμεναν μια τέτοια κίνηση εδώ και αρκετό καιρό. Προς το παρόν το Google Maps Navigation λειτουργεί μόνο σε περιβάλλον Android 2.0, την νέα αναβαθμισμένη έκδοση λειτουργικού της Google που κυκλοφόρησε πριν μόλις 2 μέρες.

"Οι πλατφόρμες κινητών τηλεφώνων (τόσο το Android όσο και οι υπόλοιπες) είναι τόσο δυνατές ώστε να μπορείς να δημιουργήσεις εφαρμογές που να κάνουν πραγματικά μαγικά πράγματα, όταν συνδεθούν στο δίκτυο", δήλωσε ο Eric Schimdt Διευθύνων Σύμβουλος της Google.

Η πρώτη συσκευή που θα διαθέτει το Google Maps Navigation (και συνεπώς και το Android 2.0) είναι το Droid της Motorola που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στις Η.Π.Α. από την Verizon. Ωστόσο σύμφωνα με τον Vic Gundotra αντιπρόεδρο του τεχνικού τμήματος της Google, η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με την Apple προκειμένου να φέρει το Google Maps Navigation και στο iPhone.

Eπι του ουσίας τώρα: η εφαρμογή δουλεύει όπως κάθε άλλη παρόμοια εμπορική εφαρμογή, με την διαφορά της ανάγκης πρόσβασης στο διαδίκτυο (HSPA, 3G). Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρχει η από πριν δυνατότητα αποθήκευσης των χαρτών της διαδρομής (cache) ώστε να μην υπάρχει ανάγκη συνδεσιμότητας στην διαδρομή. Ωστόσο η ανάγκη συνδεσιμότητας περιορίζει την χρήση του Google Maps Navigation για εκείνους που μπορούν να πληρώσουν την αντίστοιχη κίνηση data στο κινητό τους και στα σημεία εκείνα όπου υπάρχει ικανή κάλυψη δικτύου για υπηρεσίες δεδομένων στο κινητό τηλέφωνο.

Όπως αναφέρθηκε αρχικά η εφαρμογή συνδυάζει αρκετές λειτουργίες και εφαρμογές της Google που είναι διαθέσιμες σε desktop υπολογιστές προκειμένου να έχουν ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο (πχ πρατήρια καυσίμων). Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα είναι η χρήση της υπηρεσίας Google Street View όπου σε κάθε σημείο της διαδρομής (όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ασφαλώς) ο χρήστης μπορεί να δει στην οθόνη του τα κτήρια όπως έχουν αποτυπωθεί στις φωτογραφίες του Steet View.

Προφανώς η Google δεν είναι η πρώτη εταιρεία που προσφέρει τον παραπάνω συνδυασμό υπηρεσιών στον χρήστη. Αρκετές εταιρείες του χώρου όπως η Garmin ή η TomTom επίσης εργάζονται προς την κατεύθυνση προγραμμάτων πλοήγησης με ταυτόχρονη πρόσβαση στο διαδίκτυο για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Όμως εκεί που η Google είναι ασυναγώνιστη είναι η τιμή: το Google Maps Navigation είναι δωρεάν. Ασφαλώς δεν θα αποτελεί έκπληξη αν δούμε μελλοντικά στην εφαρμογή και κάποιες διαφημίσεις της Google.

H Google δεν σχεδιάζει να το διαθέσει ως ανοιχτό λογισμικό, αλλά θα το διαθέτει όπως αναφέρθηκε δωρεάν σε συγκεκριμένες εταιρείες κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό Android 2.0. Τέλος σε ερώτηση για τους χρήστες παλαιότερων εκδόσεων Andoid οι οποίοι θα αναβαθμιστούν (όσοι από αυτούς) σε Android 2.0, ο Gundotra απάντησε πως η χρήση του Google Maps Navigation εξαρτάται από την κατασκευάστρια εταιρεία και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του χρήστη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου