27/10/09

Football Manager 2010, επιτέλους!

«Το καλύτερο Football Manager που έχουμε φτιάξει ποτέ» είπε ο Miles Jacobson για το manager 2010. Όντως το νέο παιχνίδι της Sports Interactive είναι τελείως διαφοροποιημένο με πολλές αλλαγές και βελτιώσεις που θα αρέσουν σε πολλούς, αλλά και θα «παραξενέψουν» κάποιους.

Ο νέος τρόπος δημιουργίας τακτικών (tactics creator), το καινούριο περιβάλλον (που στην αρχή μοιάζει ασυνήθιστο), αλλά και η βελτίωση της 3D εικόνας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι μερικές από τις καινοτομίες του τελευταίου manager. Αυτό όμως που κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο ελκυστικό κατά τον δημιουργό του (Jacobson) είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα του παιχνιδιού, αφού υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχεις την ισχύ του υπολογιστή σου και να καθορίζεις εσύ το πόσο γρήγορα θα «τρέχει» (ανάλογα με των αριθμό πρωταθλημάτων που θες να έχεις).

Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα σε λευκό ή μαύρο skin (το δεύτερο «διευκολύνει» το μάτι), ενώ ως «γνήσιος» προπονητής, μπορείς να βάλεις τις φωνές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, να αλλάξεις το σύστημα της ομάδας σου δίχως να χρειαστεί να διακόψεις το ματς. Ακόμα, η βοήθεια του assistant coach είναι ακόμα μεγαλύτερη και πιο διευκρινιστική όσον αφορά την ανάλυση του αντιπάλου. Είναι εμφανής επίσης, και η βελτίωση του manager overview, το μίνι ημερολόγιο στην κορυφή της οθόνης, καθώς και οι περισσότερο ρεαλιστικές μεταγραφικές κινήσεις. Το κόστος μιας μεταγραφής γίνεται σε πιο λογικά πλαίσια.

Τα δύο σημεία στα οποία είναι ξεκάθαρη η βελτίωση είναι το 3D view αλλά και οι συνεντεύξεις Τύπου. Αρχικά, έχουν προστεθεί 100 καινούρια animations, οι επαφές των παικτών με τη μπάλα φαίνονται καθαρά, τα δίχτυα κινούνται όταν μπαίνει γκολ, ενώ προστέθηκαν και οπαδοί στις εξέδρες (αν και σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται ακόμα περισσότερο βελτίωση). Αυτό που προκάλεσε θετική εντύπωση είναι οι συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες προστέθηκαν περίπου 500 ακόμα, δίχως να αφαιρεθούν οι ήδη υπάρχουσες. Φέτος έχεις την επιπλέον δυνατότητα να καλέσεις τα μίντια για να παρουσιάσεις κάποιο νέο μεταγραφικό απόκτημα.
Τελευταία (ίσως και καλύτερη) προσθήκη, αυτή του Editor, ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκη πρωταθλημάτων που είναι ανενεργά, όπως η Γ’ και Δ’ Εθνική, αλλά και το κυπριακό πρωτάθλημα.

Το Football Manager λοιπόν είναι εδώ! Γίνε κι εσύ προπονητής, μπορείς! είναι ένα από τα μότο των δημιουργών του και όλοι είμαστε έτοιμοι να γίνουμε οι νέοι Μουρίνιο και Λίπι. Όμως θα πρέπει να προσέχουμε μη κολλήσουμε την «ασθένεια» του παιχνιδιού. Ποια είναι αυτή;

Συμπτώματα του Football Manager:

*Είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο (οι Ευρωπαίοι και μή, ακόμα ψάχνονται και δεν μπορούν να το εξηγήσουν) που κατάλαβες πως έστησε ο Ρεχάγκελ την Εθνική για να φτάσει στην κατάκτηση του EURO 2004. Γνωρίζεις πως το αρχικό 5-4-1 γινόταν 3-6-1, ότι ο Χερ Ότο είχε δούλευε συνέχεια τις αντεπιθέσεις και τα «στημένα» στις προπονήσεις, καθώς και ότι είχε θέσει ως target man τον Χαριστέα.

*Όταν προσπαθείς να εξηγήσεις στους φίλους σου, στον πατέρα σου που είναι της παλαιάς σχολής, γιατί ο κόουτς δεν εφαρμόζει σωστά το 4-4-2, αφού θα έπρεπε να δίνει εντολή στα πλάγια μπακ να ανεβαίνουν αλλά και ότι θα έπρεπε να παίζει με ρόμβο.

*Υποστηρίζεις ξαφνικά μια ομάδα και «τρελαίνεσαι» με έναν παίκτη επειδή τον βλέπεις να «οργιάζει» στην 3D απεικόνιση του manager.

*Όταν βλέπεις ένα πουλέν σου στο Football Manager να παίζει κανονικά σε αγώνα και ωρύεσαι ότι είναι παιχτούρα (ασχέτως αν τον βλέπεις για πρώτη φορά) και φωνάζεις για να σ' ακούσει μέχρι και η διπλανή καφετέρια: «Τι μπαλαδόρος είναι αυτός! Εσείς τον βλέπετε για πρώτη φορά, αλλά εγώ που παρακολουθώ, τον είχα ανακαλύψει προ πολλού! Θυμηθείτε με και θα τον δείτε σε 3 χρόνια!»

*Όταν παρακολουθείς αγώνα με ομάδες που δεν γνωρίζεις στην τηλεόραση, προσπαθείς να καταλάβεις τι σύστημα παίζουν. Μάλιστα αν διακρίνεις κάποιον παίκτη, γίνεται αμέσως η επόμενη μεταγραφή σου στο Football.

*Όταν εκτελεί φάουλ από εξαιρετική θέση το δεκάρι της ομάδας που υποστηρίζεις και χτυπάει στο τείχος, ωρύεσαι: «Μόνο στο Μanager τα βάζεις ρε;»

sport-fm.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου