19/10/09

Να μας ζήσει....

Πολλοί κακοήθεις θα βγουν και θα πουν ότι ρισκάρουμε την πρόοδο και την ευημερία (sic) μας. Όμως δύσκολα μπορεί να περάσει στο ντούκου η 18η Οκτωβρίου. Είναι η (αποφράδα να την πω, ορόσημο να μην τη χαρακτηρίσω) ημέρα γενεθλίων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη!
Ο Επίτιμος όλων των Ελλήνων (…), γεννήθηκε πριν από 91 χρόνια στη Χαλέπα Χανίων και είναι ο μακροβιότερος Έλληνας πολιτικός, με συνεχή και ενεργή παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας από το 1946 οπότε και εξελέγη βουλευτής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

Σε ηλικία 32 ετών, το 1951, μπήκε για πρώτη φορά σε κυβέρνηση, ως υφυπουργός Οικονομικών με πρωθυπουργό τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Το 1965, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα λεγόμενα Ιουλιανά, δηλαδή την Αποστασία που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου.

Τα γεγονότα αυτά θεωρείται ότι πυροδότησαν πολιτική αστάθεια, η οποία οδήγησε με τη σειρά της στην κατάλυση της Δημοκρατίας και τη στρατιωτική χούντα της 21ης Απριλίου 1967. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την κατάρρευση της εφτάχρονης Δικτατορίας, τον Iούλιο του 1974, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής στο νομό Xανίων, αλλά αποτυγχάνει να εκλεγεί!

Στις εθνικές εκλογές του 1977, ως πρόεδρος των Νεοφιλελευθέρων καταλαμβάνει την μία από τις δύο έδρες του κόμματός του στη νέα Βουλή. Το 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία. Συμμετέχει στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υπουργός Συντονισμού.

Το 1980 γίνεται υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη (1980-’81). Την 1η Σεπτεμβρίου του 1984 η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989, η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του εκλέγεται πρώτο κόμμα χωρίς, όμως, να συγκεντρώσει αυτοδυναμία.

Τελικώς, ορκίζεται πρωθυπουργός το 1990 στην τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο, το φθινόπωρο του 1993, ο Αντώνης Σαμαράς που στο μεταξύ είχε ιδρύσει την «Πολιτική Άνοιξη» προέτρεψε τους προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ανεξαρτητοποιηθούν, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης.

Μετά την ήττα στις πρόωρες εκλογές του ιδίου έτους, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος και λίγο αργότερα, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

1 σχόλιο:

Τραγικός είπε...

Έτσι... Τα έχουμε καλά με τον επίτιμο γιατί ποτέ δεν ξέρεις!

" -Δεν θέλω δώρα, μόνο την Ντορούλα μου θέλω να δω πρωθυπουργό...Γούτσου-Γούτσου "

Δημοσίευση σχολίου