14/10/09

Δεν θα αυξάνει για πάντα η ισχύς των υπολογιστών

Πριν από 40 χρόνια, ο Gordon Moore, ένας από τους συνιδρυτές της Intel είχε προβλέψει ότι η υπολογιστική ισχύς των chips θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, μέσω της αύξησης των τρανζίστορ που θα περιέχουν. Με αυτόν τον τρόπο διατύπωσε το γνωστό νόμο του Moore. Ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα αλλά όχι για πολύ καιρό ακόμα...

Αυτό προκύπτει από τους ερευνητές Lev Levitin και Tommaso Toffoli του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι θέτουν ως όριο για την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος τα 75-80 χρόνια από σήμερα. Τότε θα έχουν φτάσει στο κβαντικό όριο τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Levitin. Και κανένας υπολογιστής δεν θα μπορέσει να σπάσει μετά αυτό το όριο. "Πρόκειται για ένα φυσικό όριο, όπως είναι η ταχύτητα του φωτός" συμπληρώνει ο ερευνητής.


Το πότε οι κβαντικοί υπολογιστές θα αντικαταστήσουν τα συνήθη υπολογιστικά συστήματα παραμένει ακόμα άγνωστο. Μέχρι ότου μπορέσουν να γίνουν λειτουργικοί θα πρέπει να υπερπηδηθούν αρκετά εμπόδια. Και αυτό διότι συστήματα τέτοιας φύσης είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, όπως είναι η θερμοκρασία. Και για να μπορέσει κανείς να σπάσει αυτούς τους φραγμούς χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος και έρευνες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου