5/10/09

Κατάθλιψη: Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματά της

Η κατάθλιψη δεν είναι μια απλή ασθένεια. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι πρόκειται για μάστιγα της εποχής αφού εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου.
Τα κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να δυσκολέψουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα του ατόμου, δημιουργώντας προβλήματα στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.

Η κατάθλιψη μπορεί να παραποιήσει την άποψή του για τον κόσμο, κάνοντας τα πάντα να φαίνονται απελπιστικά. Και το χειρότερο: μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αισθάνεται εντελώς μόνος -ακόμη και αν γύρω του υπάρχουν πολλοί φίλοι, συνάδελφοι και συγγενείς, πρόθυμοι να τον βοηθήσουν.

Ενθαρρυντικό είναι παρόλα αυτά ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί ή να μετριαστούν τα συμπτώματά τους. Το σημαντικό είναι και οι ίδιοι οι ασθενείς να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τον τρόπο να τα αντιμετωπίζουν.

Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα. Κάποιοι μπορεί να έχουν κυρίως συναισθηματικά συμπτώματα, όπως θλίψη, απογοήτευση, απελπισία, ενοχές ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται από σωματικές ενοχλήσεις. Ας δούμε όμως ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες της κατάθλιψης:

-Αίσθημα θλίψης, κενότητα, απελπισία, μούδιασμα

Αυτά τα συναισθήματα είναι παρόντα σχεδόν καθημερινά, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

-Απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που συνηθίζατε να απολαμβάνετε

Μπορεί να μη νιώθετε πλέον την επιθυμία να ασχοληθείτε με τα χόμπι που μέχρι πρόσφατα είχατε λατρεία. Ίσως να μην απολαμβάνετε τη διασκέδαση έξω και την παρέα με φίλους. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ.

-Ευερεθιστότητα και άγχος

Ξαφνικά γίνεστε ευέξαπτοι. Είστε αγχωμένοι χωρίς εμφανή λόγο και σας είναι σχεδόν αδύνατο να χαλαρώσετε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

-Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων

Η κατάθλιψη μπορεί να σας προκαλέσει δυσκολία να σκεφτείτε καθαρά ή να συγκεντρωθείτε. Η λήψη μιας απλής απόφασης μπορεί να σας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και αν αφορά το πιο απλό, καθημερινό θέμα .

-Αίσθημα ενοχής ή απαξίωσης

Συχνά όσοι πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να κατακλύζονται από βασανιστικά συναισθήματα ενοχής και απαξίωσης, τα οποία είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα ή ακατάλληλα. Μπορεί να αισθάνονται ένοχοι για πράγματα που δεν είναι δικό τους λάθος ή που δε βρίσκονται καν στον έλεγχό τους. Μπορεί ακόμη να τους πνίγουν οι ενοχές για ασήμαντα λάθη του παρελθόντος.

- Σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας

Οι σκέψεις αυτές μπορεί να ποικίλλουν. Κάποιοι νιώθουν ότι θα ήθελαν να ήταν νεκροί ή ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς αυτούς. Στη χειρότερη εκδοχή μπορεί να αρχίσουν να καταστρώνουν σχέδια για να κάνουν κακό στον εαυτό τους.

Τα παραπάνω συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα με την ίδια συχνότητα και ένταση ούτε έχουν την ίδια διάρκεια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αν και τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη νομίζουν ότι δεν πρόκειται να τα ξεπεράσουν ποτέ, η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή.

Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας - με την αναγνώριση των συμπτωμάτων της- μπορεί να βοηθήσει ώστε με τη βοήθεια ενός ειδικού και τη συνεργασία του ίδιου του ατόμου να αντιμετωπιστεί και όλα να ξαναγίνουν όπως πριν.
Πηγή:www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου