Η πρόταση του κ. Γ. Μπαμπινιώτη για την αναμόρφωση της Παιδείας έχει επτά σημεία. Ήδη η πρότασή του βρίσκεται στα χέρια των μελών του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο διάλογο για την Παιδεία!
Τα επτά σημεία της πρότασης του κ. Μπαμπινιώτη είναι:
1. Διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων μετά τη λήψη του απολυτηρίου της Γ΄ τάξης του Λυκείου, το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί και να θεσπιστεί ο θεσμός του εθνικού απολυτηρίου. Συνεπώς, κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην Γ΄ τάξη του Λυκείου.
2. Οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει να διενεργούνται από ειδικό μόνιμο εξεταστικό φορέα, από το εθνικό κέντρο αξιολόγησης, το οποίο θα αποτελεί ανεξάρτητο φορέα που δεν θα συνδέεται με το υπουργείο Παιδείας. Θα είναι όμως στελεχωμένο με εκπαιδευτικούς ειδικευμένους στην αξιολόγηση, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς που θα προέρχονται από αντίστοιχες ειδικότητες. Το κέντρο αξιολόγησης θα λειτουργεί με τράπεζα θεμάτων, τα οποία συνεχώς θα ανανεώνονται.
3. Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να προσέρχονται στις εξετάσεις που θα διενεργεί το εθνικό κέντρο αξιολόγησης τρεις φορές τον χρόνο (Σεπτέμβριο- Ιανουάριο- Ιούνιο). Επιτρέπεται η βελτίωση της βαθμολογίας τους, ενώ κάθε επαναληπτική εξέταση θα υπόκειται και σε αφαίρεση μορίων.
4. Για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα λαμβάνεται υπόψη σε σημαντικό ποσοστό η συνολική επίδοση των μαθητών και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Η επίδοση θα καθορίζεται από περιφερειακά τεστ που θα διενεργούνται από το εθνικό κέντρο αξιολόγησης στην Α΄ και στη Β΄ τάξη του Λυκείου, σε συνδυασμό με την προφορική αξιολόγηση και τον φάκελο του μαθητή. Εφόσον η αξιολόγηση της επίδοσης διαφέρει από την αξιολόγηση στις εισαγωγικές εξετάσεις, η διαφορά θα ρυθμίζεται με ειδικό αλγόριθμο.
5. Οι εισαγωγικές εξετάσεις θα περιλαμβάνουν τέσσερα αντικείμενα, κατά επιστημονική ειδικότητα, με δυνατότητα επιλογής και συνδυασμό περισσοτέρων αντικειμένων για την εισαγωγή σε παρεμφερείς σχολές.
6. Η ύλη των εξετάσεων θα προέρχεται από τα τρία έτη της ύλης που διδάσκεται στο λύκειο.
7. Στον προσδιορισμό της ύλης, καθώς και στα στελέχη του εθνικού κέντρου αξιολόγησης, θα συμμετέχουν τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ. Τα τμήματα των ΑΕΙ θα καθορίζουν επίσης το ύψος της βαθμολογίας για την εισαγωγή φοιτητών στο οικείο πανεπιστήμιο.
Πηγή: Το Βήμα
Ετικέτες
" Τραγικά "
(83)
Αθήνα
(28)
Αθλητικά
(123)
Διεθνή
(177)
Ελλάδα
(458)
Επιστημονικά
(28)
Θέματα
(48)
Θεσσαλονίκη
(31)
Ιδιωτική Τηλεόραση
(1)
Ιστορικά
(14)
Καιρός
(19)
Λάρισα
(60)
Μουσική
(115)
Οικολογία
(27)
Οικονομία
(17)
Παιδεία
(103)
Παράξενα
(149)
Πολιτική
(184)
Σεξ
(15)
Τέχνες
(17)
Τεχνολογία
(321)
Τηλεπικοινωνίες
(92)
Υγεία
(78)
Φοιτητικά
(111)
Χιούμορ
(289)
Blogs
(120)
e-shopping
(6)
Gadgets
(50)
Games
(96)
Hardware
(60)
Internet
(309)
ISPs
(10)
Media
(167)
Movies
(36)
Software
(172)
Trash TV
(9)
Useful
(55)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου