14/10/09

Τελικά.. συνδέεται ο καρκίνος με τη χρήση κινητών ;

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, για να διαπιστωθεί κατά πόσο η χρήση των κινητών και ασύρματων τηλεφώνων συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου και ειδικά, κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο, ποικίλουν ως προς την ποιότητά τους. Οι μελετητές θεωρούν πως όσες μελέτες «δείχνουν» μικρή έως μηδαμινή αιτιώδη συνάφεια μεταξύ τους, είναι ύποπτες ως μεροληπτικές.


Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η σύνδεση μεταξύ τους, ωστόσο μία συγκριτική μελέτη των 23 πιο «αξιόπιστων» από τις δημοσιευμένες έρευνες, υπό τον Dr. Seung-Kwon Myung, του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου της Νότιας Κορέας, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποια σχέση.

Οι ερευνητές «ανακάλυψαν» ότι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών, συχνά σχετίζονταν με το ποιος διεξήγαγε την εκάστοτε έρευνα και το πόσο καλά ήλεγχε τις προκαταλήψεις και άλλα «σφάλματα».

«Βρήκαμε μία μεγάλη ανακολουθία μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου», αναφέρεται στο περιοδικό Clinical Oncology, όπου δημοσιεύεται η έρευνα.

Η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων «εξερράγη» τα τελευταία 10 χρόνια, με τους χρήστες τους να υπολογίζονται στους 4.6 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Η μελέτη απέτυχε να αποδείξει με απόλυτη βεβαιότητα τη σχέση μεταξύ χρήσης των κινητών με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η πιο πρόσφατη από τις έρευνες, στηρίχτηκε στην εξέταση περιπτώσεων, μεταξύ άλλων, όγκου στον εγκέφαλο, καρκίνου στα νεύρα του προσώπου και στα γεννητικά όργανα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν απόλυτα σαφές ότι οι όγκοι αυτοί είχαν προκληθεί από την υπερβολική χρήση κινητών ή ασύρματων τηλεφώνων.

Σύμφωνα με την ομάδα του κ. Myung ωστόσο, 8 έρευνες, «μεγάλης αξιοπιστίας», έδειξαν αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σε όσους χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο συχνά και μάλιστα για περισσότερο από 10 χρόνια, σε σχέση με όσους το χρησιμοποιούν πολύ λίγο ή καθόλου.

Οι «μεγάλης αξιοπιστίας» μελέτες είχαν χρηματοδοτηθεί από το Σουηδικό Ίδρυμα Work Environment, το Ίδρυμα κατά του Καρκίνου στο Orebro και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τον Καρκίνο του Orebro.

Σύμφωνα με τον Myung, οι εν λόγω μελέτες, είναι «υπεράνω υποψίας» λόγω των μεγάλης ακριβείας μεθόδων, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διεξαγωγή τους.

Ωστόσο, σημειώνεται, πως παρά την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, που «εντόπισαν» οι μελετητές, επισημαίνουν πως δεν έχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να καταστεί ξεκάθαρο το εάν η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί, χωρίς αμφιβολία, να προκαλέσει καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου