20/10/09

"Το ελιξίριο των 50" βρήκαν οι Βρετανοί

«Στα 100 θα μπορούμε να δείχνουμε 50». Αυτός είναι ο βασικός στόχος των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιου του Leeds, οι οποίοι υποστηρίζουν πως σε λίγα χρόνια το να δείχνεις 50άρης στα 100 σου θα είναι απλή υπόθεση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία τα μισά από τα βρέφη που γεννιούνται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσουν τα 100, αλλά τα σώματα τους θα γεράσουν ανάλογα με τα χρόνια τους. Όμως, το βρετανικό Πανεπιστήμιο κάνει ό,τι μπορεί, ξοδεύοντας πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια για να παρέχει νέους ιστούς και μοσχεύματα σε αυτούς τους μελλοντικούς αιωνόβιους.

Νέα ισχία, γόνατα και βαλβίδες καρδιάς είναι τα τρία βασικότερα συστατικά που πρέπει να μεταμοσχευθούν στους υπερήλικες, αλλά τελικά τα περισσότερα μέλη του σώματος που φθείρονται με την ηλικία θα μπορούν να «αναβαθμίζονται».

Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου έχει ήδη προχωρήσει σε μια μεταμόσχευση ισχίου που θα κρατήσει μια ζωή, και όχι το πολύ 20 χρόνια όπως εκτιμάται μέχρι σήμερα η ζωή ενός τεχνητού ισχίου.

Ο συνδυασμός μιας βιώσιμης άρθρωση, φτιαγμένης από μια υποδοχή από κράμα κοβαλτίου – χρωμίου και μιας κεραμικής μπάλας ή «κεφαλιού» αναμένεται να κρατήσει για περίπου 100 εκατομμύρια βήματα που ένας 50χρονος υπολογίζεται ότι θα κάνει μέχρι τα 100ά γενέθλια του.

Παράλληλα, η καθηγήτρια Εηλίν Ινγκραμ και η ομάδα της έχουν αναπτύξει έναν μοναδικό τρόπο που επιτρέπει στο σώμα να «αναβαθμίζει» τον εαυτό του.

Το θέμα είναι να δημιουργηθούν μεταμοσχεύσιμοι ιστοί και όργανα που μπορεί από μόνο του να φτιάχνει το σώμα, παραβλέποντας το πρόβλημα της απόρριψης. Μέχρι στιγμής μάλιστα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν βαλβίδες καρδιάς που λειτουργούν πλήρως.

Οι επιστήμονες πήραν υγιείς καρδιακές βαλβίδες και απαλά απομάκρυναν τα κύτταρα τους, χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ από ένζυμα και απορρυπαντικά. Το αριστερό αδρανές ικρίωμα μπορεί να μεταμοσχευθεί στον ασθενή χωρίς το φόβο της απόρριψης από τον οργανισμό. Από τη στιγμή που μεταμοσχευθεί το ικρίωμα, το σώμα αρχίζει και το αναπλάθει με κύτταρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου