30/10/09

4 tips για να μάθετε μια νέα γλώσσα προγραμματισμού

Η εκμάθηση μιας γλώσσας προγραμματισμού μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη διαδικασία στις μέρες μας ενώ χρειάζεται αρκετή επιμονή, υπομονή και αφοσίωση. Μπορεί όμως να γίνει ευκολότερη; Υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να τη θέσουν υπό σωστές βάσεις ώστε να γίνει λιγότερο πολύπλοκη και πολύ πιο αποτελεσματική;


Αφιερώστε το χρόνο που χρειάζεται

Για να μάθετε μια νέα γλώσσα προγραμματισμού χρειάζεστε χρόνο και αφοσίωση. Είναι καλύτερο να αφιερώνετε συνεχόμενο χρόνο για την εξάσκησή σας παρά να ασχολείστε αποσπασματικά και με αρκετά κενά διαστήματα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξενυχτάτε για να ολοκληρώσετε τη μελέτη σας – ο ύπνος είναι πάντα απαραίτητος για να γίνεται… defrag στον εγκέφαλο και να καταχωρεί σωστά τις πληροφορίες που απέκτησε μέσα στην ημέρα.

Αγοράστε επιλεγμένα βιβλία

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να μάθετε μια γλώσσα προγραμματισμού σε 24 ώρες όπως πολλές σειρές βιβλίων διατείνονται ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να καταφέρετε. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε μερικά επιλεγμένα για τη γλώσσα που θέλετε και να μάθετε σιγά-σιγά τα βασικά από αυτά. Θα δείτε ότι κάποια βιβλία θα σας φανούν ευκολότερα και πιο κατανοητά – επιλέξτε προσεκτικά τα καλύτερα από αυτά και η όλη δουλειά σας θα γίνει αυτομάτως ευκολότερη. Θυμηθείτε ότι δεν πρόκειται να μάθετε τα πάντα από ένα βιβλίο, είναι όμως το καλύτερο σημείο έναρξης για να καταλάβετε τη λογική και τη φιλοσοφία μιας γλώσσας προγραμματισμού.

Συγκεντρώστε tutorials και demos

Ξεκινήστε να φτιάχνετε μια συλλογή με demos που μπορείτε να επεξεργαστείτε ή να κάνετε reverse engineering. Είναι μια αρκετά χρήσιμη διαδικασία που θα σας βοηθήσει να μάθετε ακόμα καλύτερα τη γλώσσα δουλεύοντας πάνω σε έτοιμα projects. Επίσης η μελέτη tutorials θα σας δώσει επιπλέον γνώσεις με όχι ιδιαίτερα πολύ κόπο, αφού η δομή τους είναι συνήθως περιεκτική και αρκετά μικρή σε μέγεθος.

Διορθώστε bugs

Ένα πράγμα που σίγουρα δεν μπορείτε να αποφύγετε είναι να υπάρχουν λάθη στον κώδικά σας. Δεν χρειάζεται όμως καμία ταραχή αφού δεν υπάρχει developer στον κόσμο που να μην έχει πέσει θύμα ενός ή περισσοτέρων bugs στις εφαρμογές του. Μάλιστα, η διόρθωση των bugs θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σκέψη σας αφ’ ενός για να εντοπίσετε το πρόβλημα και αφ’ ετέρου για να το διορθώσετε. Όταν φτιάχνετε εφαρμογές μην γράφετε όλον τον κώδικα και μετά προχωρείτε σε δοκιμές. Αν κάνετε τα test σας σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε θα είναι αρκετά ευκολότερο να ανιχνεύσετε την πηγή του προβλήματός σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου