30/10/09

Τα Αμερικάνικα πανεπιστήμια κυριαρχούν στα 100 καλύτερα του κόσμου...

Την κυριαρχία τους στη λίστα με τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο απέδειξαν για ακόμη μία χρονιά τα αμερικανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Επικοινωνιών της Σαγκάης, η οποία όμως έχει προκαλέσει και αντιδράσεις.

Στην κορυφή της λίστας του 2009 που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Επικοινωνιών της Σαγκάης βρίσκονται τρία αμερικανικά πανεπιστήμια: πρώτο το Χάρβαρντ, δεύτερο το Στάνφορντ και τρίτο το Μπέρκλει.

Την αμέσως επόμενη θέση καταλαμβάνει το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (4), ενώ στη δεκάδα των καλύτερων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στη δέκατη θέση βρίσκεται το Όξφορντ.

Συνολικά, δεκαεπτά πανεπιστήμια των ΗΠΑ φιγουράρουν στις πρώτες δεκαεννιά θέσεις της λίστας.

Στην 20η θέση τοποθετείται το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, το οποίο είναι το πρώτο μη αμερικανικό και μη ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που είναι σε τόσο υψηλή θέση.

Το πρώτο πανεπιστήμιο στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στην 23η θέση το Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, ενώ το πρώτο γαλλικό πανεπιστήμιο στη λίστα είναι το Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί, που βρίσκεται στην 40η θέση.

Πάντως, η λίστα αυτή έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις! Η αξιολόγηση κάθε πανεπιστημίου και η μετέπειτα εισαγωγή του στη λίστα γίνεται βάσει της επίδοσης του, των ερευνητικών άρθρων που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά όπως το Science καθώς και της βράβευσης του με Νόμπελ και άλλα σημαντικά βραβεία.

Τα παραπάνω κριτήρια, τα οποία επικεντρώνονται πολύ στον τομέα της έρευνας και όχι της κατάρτισης, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ιδιαίτερα από την Γαλλία, που πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό προωθούνται πάντα τα αμερικανικά πανεπιστήμια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου