5/10/09

Γιατί 1 στις 10 γεννήσεις είναι πρόωρες;

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, στις ΗΠΑ, μια στις δέκα γεννήσεις είναι πρόωρες, σε σύνολο δεκατριών εκατομμυρίων σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά που γεννιούνται πεθαίνουν.

Το πρόβλημα των πρόωρων γεννήσεων είναι έντονο στα αναπτυσσόμενα κράτη της Αφρικής και της Ασίας, στις οποίες γεννιέται το 85% των πρόωρων παιδιών (συνολικά 11 εκατομμύρια παιδιά), αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των πρόωρων βρεφών έχει αυξηθεί κατά 36% μέσα σε 25 χρόνια. Το φαινόμενο αυτό στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να εξηγηθεί λόγω της κακής διατροφής και της έλλειψης φροντίδας, ενώ στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των τοκετών ανάμεσα σε γυναίκες που είναι άνω των 35 ετών, καθώς και στην διάδοση της εφαρμογής μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης.
"Οι πρόωρες γεννήσεις είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα με μεγάλο συναισθηματικό, φυσικό και οικονομικό κόστος για τις οικογένειες, τα συστήματα υγείας και τις εθνικές οικονομίες" δήλωσε η Dr.Jenniffer House, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού αμερικανικού ιδρύματος "The March of Dimes", το οποίο πραγματοποίησε την έρευνα.
Με ανακοίνωση που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Dr. House ανέφερε σχετικά: «Το ετήσιο κόστος των πρόωρων γεννήσεων στις ΗΠΑ και τα προβλήματα υγείας που αυτές συνεπάγονται, συχνά υπερβαίνει τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια».

Σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του αμερικανικού ιδρύματος επισημαίνει: "Αν οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο επιθυμούν την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για τη Χιλιετία, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την μείωση της παιδικής θνησιμότητας και τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, η μάχη κατά των πρόωρων γεννήσεων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα".

Κλείνοντας, οι συντάκτες τις έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά υποτιμούν το φαινόμενο των πρόωρων γεννήσεων. "Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια μέτρησης του φαινομένου στον κόσμο" εξηγεί ο Dr. Mario Merialdi της υπηρεσίας που ειδικεύεται στην αναπαραγωγική υγεία. Ενώ δεν ξεχνά να προσθέσει πως: «Ως πρώτο βήμα είναι αναγκαία η βελτίωση των στατιστικών για την επίτευξη των καλύτερων στοιχείων για αυτό το πρόβλημα».

Zougla.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου