7/9/09

Έκανε πίσω η Google

Η Google, εταιρεία-συνώνυμο των διαδικτυακών αναζητήσεων, υποχώρησε στις πιέσεις των ευρωπαίων συγγραφέων και εκδοτών προκειμένου να υπερνικήσει τις αντιρρήσεις τους στο σχέδιο της, να παρέχει μέσω διαδικτύου εκατομμύρια βιβλία τα οποία πλέον δεν υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία.


Τα βιβλία που εκδίδονται στην Ευρώπη δεν θα μπορούν να πωλούνται στις ΗΠΑ στην ηλεκτρονική τους μορφή, παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε αυτό το Σαββατοκύριακο η Google σε πολλές ενώσεις εκδοτών της Ευρώπης.

Οι ευρωπαίοι εκδότες εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες τους φόβους τους ότι η Google θα επωφεληθεί μιας συμφωνίας που είχε υπογράψει τον περασμένο χρόνο με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η οποία επέτρεπε την πώληση, χωρίς την άδεια τους, ευρωπαϊκών βιβλίων με τη δικαιολογία ότι είναι εξηντλημένα στην αμερικανική αγορά.

"Τα βιβλία που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη θα θεωρούνται εμπορικά διαθέσιμα και στις ΗΠΑ", δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου η Google.

"Αυτά τα βιβλία δεν θα μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι αμερικανοί χρήστες (της Google), παρά μόνο μετά τη ρητή εξουσιοδότηση αυτών που κατέχουν τα δικαιώματά τους", συνέχιζε η ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπερασπιστούν τη συμφωνία τους με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, που δεν έχει μέχρι στιγμής προηγούμενο στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου