8/9/09

Πρωτοφανή κομπίνα αποκαλύφθηκε που γέμισε με αυθαίρετες πολυκατοικίες την Λάρισα

Στον υποβαλλόμενο φάκελο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας συμπεριλαμβανόταν το απαραίτητο τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου, παραποιημένο κατά τέτοιον τρόπο, που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Εμφάνιζε δηλαδή το οικόπεδο μεγαλύτερο και ο κατασκευαστής της οικοδομής εξασφάλιζε άδεια για ανέγερση πολύ περισσότερων τετραγωνικών από όσα δικαιούταν με βάση το αληθινό μέγεθος του οικοπέδου του, «γεννώντας» ολόκληρα διαμερίσματα.

Υπεύθυνοι θεωρούνται μηχανικοί που για λογαριασμό των κατασκευαστών οικοδομών παραποιούσαν τα τοπογραφικά των οικοπέδων. Εκμεταλλευόμενοι το νομικό καθεστώς, με βάση το οποίο η πολεοδομία απλώς διεκπεραιώνει τα στοιχεία που υποβάλει ο μελετητής, που με την υπογραφή και την σφραγίδα του εγγυάται την εγκυρότητά τους.

Συμπτωματικά εντοπίσθηκε αλληλοεπικάλυψη οικοπέδων, τα οποία είχαν «μεγαλώσει» υπερβολικά. Από τον έλεγχο, στον οποίο προχώρησε η υπηρεσία αποδείχθηκε η απάτη των πλαστών τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Ο δήμαρχος Λάρισασς Κ. Τζανακούλης, δήλωσε για την απάτη:

«Εντοπίζοντας τις παρανομίες με τα παραποιημένα παραστατικά η πολεοδομία του Δήμου Λαρισαίων απέδειξε ότι λειτουργεί σωστά. Οι επίμαχες οικοδομικές άδειες, με τα παραποιημένα τοπογραφικά που εμφάνιζαν τα οικόπεδα μεγαλύτερα είναι 9, αφορούν τα έτη 2006-2008 και μόλις εντοπίστηκε η παράβαση ενημερώσαμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ΣΧΟΑΠ, ΤΕΕ, Εισαγγελία κλπ».

Οι δύο μελετητές που εμπλέκονται στην υπόθεση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν για άλλα αδικήματα στην δικαιοσύνη.

Το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, παρέπεμψε τους δύο μελετητές στο Πειθαρχικό.

Πηγή: troktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου