7/9/09

Ματιά στο Φεστιβάλ Βενετίας

Η Ουόλτ Στριτ, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και ο Μπους, μαζί με τις μεγάλες τράπεζες και τις πολυεθνικές εταιρίες, στυλοβάτες του καπιταλισμού όλοι, βρίσκονται αυτή τη φορά στο στόχαστρο του Μάικλ Μουρ, στην ταινία του «Καπιταλισμός: μια ιστορία έρωτα», που προβλήθηκε χθες στο 66ο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

Γυρισμένη πριν ξεσπάσει η πρόσφατη οικονομική κρίση, η ταινία παρουσιάζει, μέσα από συνεντεύξεις, αλλά και διάφορες συγκλονιστικές εικόνες (ανθρώπων, τους οποίους οι τράπεζες διώχνουν από τα σπίτια τους για να τα μεταπωλήσουν), την καταστροφική πορεία της «ελεύθερης οικονομίας», που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους».

Με χιούμορ, αλλά και αγωνιστικότητα, ο σκηνοθέτης του «Sicko» και του «Φαρενάιτ 9/11», έφτιαξε ένα ακόμη σημαντικό ντοκιμαντέρ - έκκληση στους συμπατριώτες του να οργανωθούν και να αντισταθούν. «Χρειάζεται κάποια στιγμή να αντισταθεί κανείς, όπως ήδη κάποιοι το έχουν κάνει, όπως δείχνω στην ταινία μου», ανάφερε ο σκηνοθέτης, «γιατί αυτό που κάνουν οι τράπεζες δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο».

Στο μεταξύ, η αντίδραση των δεξιών πολιτικών στην προβολή της ρουμάνικης ταινίας «Φραντσέσκα» του Μπόμπι Παουνέσκου, συνεχίστηκε, οδηγώντας σε λογοκρισία της ταινίας. Τη φορά αυτή, η εταιρία διανομής ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσύρει την ταινία από την επικείμενη έξοδό της στις αίθουσες στη Βενετία, ύστερα από παρέμβαση για απαγόρευσή της, δεδομένης της αναφοράς, στην ταινία, σε δυο μέλη του κεντροδεξιού κόμματος του Μπερλουσκόνι, το δήμαρχο της Βερόνας, Φλάβιο Τόζι (τον αποκαλεί, «σκατοδήμαρχο») και τη βουλευτίνα Αλεσάντρα Μουσολίνι («θέλει να σκοτώσει όλους τους Ρουμάνους»).

Πλούσιο σε αφίξεις, αλλά και σε ταινίες, είναι πάντως το πρώτο αυτό Σαββατοκύριακο της Μόστρας. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έφτασαν στο Λίντο, ξεχώρισαν οι: Νίκολας Κέιτζ, Εύα Μέντες, Τζέιν Μπέρκιν, Ματ Ντέιμον, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τζορτζ Λούκας, Σλάλι Χόκινς, Μπεατρίς Νταλ, Τίντα Σουίντον, Τζον Τορτούρο, Πατρίς Σερό, Βέρνερ Χέρτσοκ και Στίβεν Σόντερμπεργκ. Το απόγευμα, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο του Φεστιβάλ, ο Τζον Λάσιτερ και οι σκηνοθέτες της εταιρίας Pixar, τιμήθηκαν με το Χρυσό Λιοντάρι Καριέρας, για τη σημαντική προσφορά τους στο χώρο του κινούμενου σχεδίου.

Από τις υπόλοιπες ταινίες, ξεχωρίζει και η κινέζικη (Χονγκ Κονγκ) «Accident» («Ατύχημα») του Σόι Τσέανγκ.

Πρόκειται για το πορτρέτο ενός μοναχικού επαγγελματία εκτελεστή, που σκοτώνει τα θύματά του, στήνοντας διάφορα ατυχήματα. Εκτός από τις καλοστημένες σκηνές ωμότητας (ο σκηνοθέτης υπήρξε βοηθός του Τζονι Το), ο Τσέανγκ καταφέρνει να δημιουργήσει και έναν ενδιαφέροντα, από ψυχολογικής πλευράς, χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου