7/9/09

Η ασφάλεια της ασπαρτάμης

Μία ακόμη επικύρωση της ασφάλειας της ασπαρτάμης έρχεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ειδικά για να μας... γλυκάνει!
Γιατί, η «πικρή» γεύση για εμάς τους καταναλωτές έρχεται όταν βομβαρδιζόμαστε από ένα καταιγισμό πληροφοριών που, συχνά, είναι τόσο αντικρουόμενες, ώστε μας κάνουν να αμφισβητούμε ακόμη και «ασφαλείς» επιλογές – ειδικά μάλιστα, όταν αυτές αφορούν στην διατροφή και την υγεία μας!

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο σίγουρο όπλο που διαθέτουμε είναι η ενημέρωση που προέρχεται, όχι από φήμες, αλλά από τα χείλη των ειδικών και των αρμοδίων.

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η νέα επικύρωση της ασφάλειας της ασπαρτάμης –αυτής της πολυσυζητημένης τεχνητής γλυκαντικής ουσίας που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε αγαπημένες, γλυκιές γεύσεις χωρίς να επιβαρυνόμαστε με περιττές θερμίδες – από την περίφημη Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Η ΕFSA αποτελεί μια ανεξάρτητη Κοινοτική Αρχή, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως αποστολή την παροχή επιστημονικών συμβουλών και τεχνικής υποστήριξης σε όλους τους τομείς που έχουν σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων. Αποτελεί έναν ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα, ο οποίος παρέχει στα θεσμικά όργανα της Κοινότητας και τα Κράτη Μέλη επιστημονικές και τεχνικές γνωμοδοτήσεις, ώστε να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση πιθανών κινδύνων και να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ζωής και της υγείας των καταναλωτών.

Λίγα λόγια για την ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε το 1965. Ωστόσο, μεσολάβησαν 15 ολόκληρα χρόνια ελέγχων και δοκιμών, ώσπου να πάρει, το 1981, έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντική ουσία, αρχικά σε μια σειρά τροφίμων και αργότερα, το 1983, σε ανθρακούχα αναψυκτικά. Την ίδια χρονιά η χρήση της εγκρίθηκε και στην Ευρώπη από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα (SCF).

Γενικά, πρόκειται ίσως για την πιο δοκιμασμένη τεχνητή γλυκαντική ουσία και μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στον τομέα της διατροφής! Κι αυτό επειδή η ασπαρτάμη αντικαθιστά τη ζάχαρη και άλλες θερμιδογόνες γλυκαντικές ουσίες, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε γλυκά τρόφιμα και αναψυκτικά, χωρίς να προσλαμβάνουμε περιττές θερμίδες από τη ζάχαρη! Ο λόγος είναι ότι περιέχει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (όσες και η ζάχαρη), αλλά είναι 200 φορές πιο γλυκιά, παρέχοντας έτσι την ίδια γλυκύτητα, αλλά σε πολύ μικρότερη ποσότητα. Δηλαδή, για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα χρησιμοποιείται ελάχιστη ποσότητα ασπαρτάμης, οπότε ουσιαστικά προσλαμβάνουμε μηδαμινές θερμίδες, π.χ. 1 αναψυκτικό τύπου light ή zero στο οποίο η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από γλυκαντικές ουσίες αποδίδει 1 θερμίδα.
Η ασφάλειά της μάλιστα, έχει πιστοποιηθεί από 200, τουλάχιστον, επιστημονικές έρευνες, στις οποίες, μόλις τον περασμένο Μάρτιο ήρθε να προστεθεί και η νέα γνωμοδότηση της EFSA, που λέει ακριβώς: «Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνο δράση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναθεωρηθεί η καθιερωμένη τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης των 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα». Την ίδια θέση επιβεβαιώνει στην πρόσφατη έκθεσή του (2008) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund).

Κι ακόμα:
Η ασπαρτάμη προστίθεται σε περισσότερα από 6.000 τρόφιμα και ποτά και καταναλώνεται σε 100 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο! Η παρουσία της είναι σημαντική, όχι μόνο για όσους επιθυμούν να ελέγχουν το βάρος τους, αλλά και για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από διαβήτη.

Ευχαριστούμε την κα Βίκυ Πυρογιάννη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, MSc Sports Nutrition για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου