6/9/09

Κόψτε το τσιγάρο χωρίς να πάρετε κιλά

Ο Σεπτέμβριος ήρθε και μαζί του η ανάγκη για αλλαγές, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σας. Είναι η περίοδος, που υπόσχεστε στον εαυτό σας ότι θα ξεκινήσετε δίαιτα, θα γραφτείτε γυμναστήριο, θα κόψετε το τσιγάρο. Ας σταθούμε λίγο στο τελευταίο: αν αυτό που σας κάνει να διστάζετε να πάρετε τη μεγάλη απόφαση, είναι ο φόβος των κιλών, ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν απλοί τρόποι, που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το τσιγάρο χωρίς να χαλάσετε τη σιλουέτα σας.

Οι περισσότεροι καπνιστές προβληματίζονται για τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η διακοπή του καπνίσματος, στο βάρος τους. Ειδικά οι γυναίκες τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί αν κόψουν το τσιγάρο, να βρεθούν ξαφνικά με αρκετά κιλά παραπάνω. Ο φόβος των κιλών είναι αρκετός για να αποτρέψει από μία τέτοια απόφαση μία στις πέντε γυναίκες.

Η αλήθεια είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί άνδρες και γυναίκες, που σταμάτησαν το κάπνισμα, είδαν το βάρος τους να αυξάνεται. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι λόγω του αισθήματος στέρησης στράφηκαν σε άλλες απολαύσεις, όπως το φαγητό και το ποτό.

Γιατί είναι δύσκολη η διακοπή του καπνίσματος χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους

Κατά μέσο όρο τα άτομα, που σταματούν το κάπνισμα, παίρνουν περίπου 3-5 κιλά σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η αύξηση του βάρους λόγω της διακοπής του καπνίσματος μπορεί να αποδοθεί σε δύο παράγοντες:

1) Τρώμε περισσότερο

Επειδή δεν μπορείτε να συνηθίσετε στην ιδέα ότι δεν καπνίζετε και σας λείπει το τσιγάρο, θέλετε να βάλετε κάτι στο στόμα σας. Δεδομένου ότι μπορείτε πια να αισθανθείτε την οσμή και τη γεύση των τροφών καλύτερα, τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και γλυκά σας φαίνονται πολύ ελκυστικά.

2) Αλλάζει ο μεταβολισμός μας

Η νικοτίνη αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό. Με άλλα λόγια: με τη διακοπή του καπνίσματος μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους μετά την εγκατάλειψη του καπνίσματος είναι η τακτική σωματική άσκηση. Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, μπορείτε να αναπνέετε καλύτερα, να έχετε μεγαλύτερη αντοχή στο περπάτημα, να τρέχετε πιο άνετα. Επωφεληθείτε, λοιπόν, από αυτό!

Η άσκηση έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: σας βοηθάει να εκτονώσετε όλη αυτή την ενέργεια (και νευρικότητα) που συχνά έχουν οι πρώην καπνιστές.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι, που ασκούνται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, παίρνουν πολύ λιγότερο βάρος, και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κόψουν μια και καλή αυτή τη βλαβερή συνήθεια σε σύγκριση με εκείνους που δεν αθλούνται.

Μικρά Μυστικά

Πέρα από την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση ας δούμε μερικούς έξυπνους τρόπους, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αύξηση βάρους:

* Βάλτε στο στόμα σας κάτι light

Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας στο σπίτι, στο γραφείο και στο αυτοκίνητο τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Μασουλίστε ένα καρότο όταν αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε ένα τσιγάρο ή τσιμπήστε ένα σνακ με λίγες θερμίδες.

* Μάθετε να ελέγχετε τη λαχτάρα σας για φαγητό και για τσιγάρο

Aναζητήστε δραστηριότητες, που θα σας βοηθήσουν να ξεγελάσετε την ακατανίκητη επιθυμία να βάλετε στο στόμα σας ένα τσιγάρο ή κάποιο σνακ ως υποκατάστατο. Βγείτε για έναν περίπατο, επιδοθείτε στην αεροβική ή στο τρέξιμο, ασχοληθείτε με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ή χαλαρώστε με λίγη μουσική.

* Πιείτε άφθονο νερό.

Η ενυδάτωση θα τονώσει το μεταβολισμό σας, ενώ την ίδια στιγμή θα απομακρύνει τη λαχτάρα για τσιγάρο. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

* Αναλάβετε δράση πριν τη διακοπή του καπνίσματος

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, πριν προχωρήσετε στη διακοπή του καπνίσματος, να ξεκινήσετε να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να ασκείστε καθημερινά έτσι ώστε όταν τελικά κόψετε το τσιγάρο να είστε ήδη σε καλύτερη φόρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου