9/9/09

Αφαιρέσαν λεφτά απο λογαριασμούς λαρισαίων μέσω ΑΤΜ..


Αναταραχή προέκυψε χθες στις τάξεις των Λαρισαίων που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς με …περιεχόμενο καθώς κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι σπείρα απατεώνων είχε ελαφρύνει πολλούς από αυτούς σε συγκεκριμένη μεγάλη τράπεζα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ελέγξουν τα υπόλοιπα των λογαριασμών τους και αρκετοί εκείνοι που βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη.
Τα ελάχιστα περιστατικά που έδειχναν ως συνήθη και μεμονωμένα προχθές, είχαν πια πολλαπλασιαστεί στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ενώ κάμποσοι θιγόμενοι έφτασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία ανήσυχοι και διαμαρτυρόμενοι.

Τουλάχιστον 15 καταθέτες βρήκαν τους λογαριασμούς τους ισχνότερους κατά 600 ευρώ ή πολλαπλάσια ποσά του συγκεκριμένου, το οποίο αποτελεί και το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ, τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών, της συγκεκριμένης τράπεζας.

Ανάλογα με την περίπτωση και με τις δυνατότητες του κάθε λογαριασμού βεβαίως, οι επιτήδειοι είχαν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αναλήψεις, στη διάρκεια του «νεκρού τραπεζικά» χρονικού διαστήματος, από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέχρι και το πρωί της Δευτέρας. Κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχουν απώλειες μεγαλύτερες των 2.500 ευρώ ανά λογαριασμό και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για κλοπή μέσω των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης αφού οι δράστες είχαν οικειοποιηθεί τον κωδικό των συγκεκριμένων πελατών, το λεγόμενο «pin». Θετικό στοιχείο θεωρείται το χαμηλό όριο ημερήσιων συναλλαγών που έχει θεσπίσει η τράπεζα.

Άγνωστο παραμένει το πώς και πόσες πλαστές τραπεζικές κάρτες είχαν κατασκευάσει παραβιάζοντας φυσικά τα συστήματα και τις μεθόδους που εφαρμόζει η τράπεζα για να αντιμετωπίζει τις πλαστογραφίες ενώ ουδείς γνωρίζει πόσοι είναι οι θιγόμενοι πριν σπεύσει ο κόσμος να ελέγξει τους λογαριασμούς του. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τα θύματα ενδεχομένως να ξεπερνούν και τους 100 ενώ δεν έγινε γνωστό αν το φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε υποκαταστήματα της τράπεζας σε άλλη περιοχή της χώρας.

Από την τράπεζα, που συγκεντρώνει τα στοιχεία στα κεντρικά της στην Αθήνα, διαφαίνεται η πρόθεση να επωμισθεί η ίδια το κόστος και όπως συνηθίζεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις να αποζημιώσει τους πελάτες της επιστρέφοντάς τους τα κλοπιμαία. Ωστόσο για άλλη μια φορά απευθύνεται η παραίνεση στους χρήστες των ΑΤΜ να είναι προσεκτικοί και να καλύπτουν την πληκτρολόγηση των «pin» τους όταν προχωρούν σε συναλλαγές.

Εφημερίδα Ελευθερία 9/9/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου