6/9/09

Επαναστατική συσκευή για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ελπίδες γεμίζει τον ιατρικό κόσμο η νέα συσκευή που ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα στην αναπνοή του ασθενούς, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Nanotechnology", από ισραηλινούς ερευνητές Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion της Χάιφα.

Σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας, η συσκευή αυτή είναι στην ουσία ένας αισθητήρας κατασκευασμένος από νανοσωματίδια χρυσού, πάχους πέντε νανομέτρων το καθένα. Ο αισθητήρας αυτός, ανιχνεύει ειδικές πτητικές οργανικές ουσίες που περιέχονται σε υψηλά επίπεδα στην εκπνοή των ατόμων, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν όγκο στους πνεύμονες Μάλιστα θα είναι φορητός και αρκετά φθηνός έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά από τους γιατρούς.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ποσοστό ακρίβειας διάγνωσης στο 86% και σύμφωνα με τους ειδικούς προσφέρει την ελπίδα ότι στο μέλλον ο καρκίνος των πνευμόνων -που συνήθως γίνεται αντιληπτός όταν πια έχει εξαπλωθεί και δεν είναι θεραπεύσιμος- θα ανιχνεύεται σε πρώιμο και πιθανώς θεραπεύσιμο στάδιο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή τους θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου.

Ο καρκίνος των πνευμόνων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σκοτώνει περίπου 1,3 εκατ. άτομα ετησίως στον κόσμο και είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς (18% των συνολικών θανάτων). Μόνο των 15% των ασθενών ζουν πάνω από πέντε χρόνια, εν μέρει επειδή η διάγνωση της ασθένειας γίνεται καθυστερημένα.

Η ισραηλινή συσκευή πρέπει να πρέπει να περάσει πρώτα από πολλές ακόμα δοκιμές και να πάρει την έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές πριν αρχίσει η παραγωγή της, μια διαδικασία που, κατά τους δημιουργούς της, αναμένεται να διαρκέσει τρία ως πέντε χρόνια. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι μέτρησης των οργανικών ουσιών της αναπνοής, αλλά είναι πιο ακριβές και αργές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου