1/9/09

Ο Νίξον συνεργάζονταν με τη Βραζιλία για να «ρίξει» κυβερνήσεις!

Από TVXS.gr

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, είχε «ανοικτή γραμμή» με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Στρατηγό Εμίλιο Μεντίσι, σε μια κοινή προσπάθεια εκδίωξης των Αριστερών από τη Λατινική Αμερική. Αυτό αποκαλύπτουν προσφάτως αποχαρακτηρισμένα στοιχεία της Εθνικής Ασφάλειας Αρχείων των ΗΠΑ.

Τα -μέχρι πρότινος- απόρρητα υπομνήματα καταδεικνύουν στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές σε βάρος των κυβερνήσεων του Σαλβαντόρ Αλιέντε στη Χιλή και του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης στο Οβάλ Γραφείο το Δεκέμβριο του 1971, ο Πρόεδρος Νίξον εξέφρασε την πρόθεσή του να βοηθήσει οικονομικά, ή με κάποιον άλλο τρόπο, τη Βραζιλία στην περίπτωση που εκείνη «ξεφορτωνόταν» τις αριστερές κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που η Βραζιλία, ως μια νοτιοαμερικάνικη χώρα, μπορεί να πετύχει, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Νίξον στο Βραζιλιάνο ομόλογό του.

Ο Αντιπρόεδρος του Δια-Αμερικανικού Διαλόγου, λατινοαμερικάνικης ερευνητικής ομάδας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, Μάικλ Σίφτερ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτά τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν μια βαθύτερη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τις δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής σχετικά με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι στιγμής». « Στην πραγματικότητα φανερώνουν τις εξαντλητικές προσπάθειες από την πλευρά της Ουάσιγκτον να σταματήσει την πορεία του Κομουνισμού, ο οποίος είχε φτάσει προ των θυρών της».

Εν τούτοις, τα αρχεία δεν αποκαλύπτουν το ρόλο που διαδραμάτισε τελικά η Βραζιλία στο πραξικόπημα και την πτώση του Αλιέντε το 1973. Σε συζήτηση που είχαν ο Νίξον και ο Μεντίσι, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος ναι μεν αναφέρθηκε ευθέως στις προσπάθειες που καταβάλλονταν, αλλά δεν έπραξε το ίδιο όταν ρωτήθηκε αν είναι ικανός να ρίξει την κυβέρνηση Αλιέντε.

Επιπλέον, το υπόμνημα του 1971 φανερώνει στοιχεία και για ενδεχόμενο πραξικόπημα στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, με τη συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών και Λατινικής Αμερικής. Σε ερώτηση του Μεντίσι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρόσφεραν τη στήριξή τους προκειμένου να «πέσει» η κυβέρνηση του Κάστρο, ο Νίξον φάνηκε να απαντάει: «Ναι! Όσο δεν τους σπρώχνουμε σε κάτι που δεν μπορούν να υποστηρίξουν, και όσο δεν εμφανιζόμαστε εμείς υπαίτιοι για κάτι».

Βέβαια, σύμφωνα με υπομνήματα της CIA, πολλοί στρατιωτικοί δεν ήταν σύμφωνοι με τις συνεννοήσεις που γίνονταν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Λατινικής Αμερικής. Χαρακτηριστική είναι η φράση που ειπώθηκε από το Στρατηγό Βιτσέντε Κουτίνχο, διοικητή του τέταρτου τάγματος στρατού: «Oι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να κάνει η Βραζιλία όλη την βρόμικη δουλειά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου