9/9/09

Πόση ζάχαρη είναι επιτρεπτό να καταναλώνετε

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη χρειάζεται να καταναλώνεται με μέτρο. Τα επιτρεπτά όρια διαφέρουν για κάθε άτομο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την ποσότητα της ζάχαρης που είναι απαραίτητη για τις διάφορες ομάδες του πληθυσμού.


Σύμφωνα λοιπόν με τα μέλη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας η υπερβολική κατανάλωση των σακχάρων έχει συνδεθεί με μεταβολικές δυσλειτουργίες και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και με ελλείψεις των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

"Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες δεν θα πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερες από 100 θερμίδες την ημέρα από πρόσθετα σάκχαρα και οι άνδρες περισσότερες από 150 θερμίδες" επισημαίνουν τα μέλη της εταιρείας.

Αναφέρουν μάλιστα και κάποια παραδείγματα ανώτατων επιτρεπτών ορίων πρόσθετης ζάχαρης:

* Άντρας ηλικίας 21-25 ετών με φυσική δραστηριότητα: μέχρι 18 κουταλάκια του γλυκού (288 θερμίδες)

* Άντρας ηλικίας 46-50 ετών με καθιστική ζωή: μέχρι 9 κουταλάκια του γλυκού (144 θερμίδες)

* Γυναίκα ηλικίας 51-55 ετών με μέτρια δραστηριότητα: μέχρι 5 κουταλάκια του γλυκού (80 θερμίδες)

* Γυναίκα ηλικίας 71-75 με καθιστική ζωή: μέχρι 3 κουταλάκια του γλυκού (48 θερμίδες)

Οι συστάσεις αυτές δεν αφορούν τη ζάχαρη, που προσλαμβάνουμε από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα αλλά μόνο τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα ή στα ποτά.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι κατά των σακχάρων, τα οποία βρίσκονται φυσικά σε πολλά υγιεινά τρόφιμα και ότι η προσθήκη σακχάρων κάνει τα τρόφιμα πιο νόστιμα, αρκεί η ποσότητά τους να μην είναι υπερβολική.

"Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να υπάρξουν μόνο όταν τα σάκχαρα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες," σημειώνουν τα μέλη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Προσοχή στις ετικέτες

Είναι εύκολο να ελέγξει κανείς την ποσότητα της ζάχαρης, που προσθέτει στον καφέ του ή που παίρνει από τα γλυκά αλλά τι γίνεται με τη ζάχαρη, που χρησιμοποιείται σε τυποποιημένα τρόφιμα; Οι καταναλωτές, λένε οι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων προκειμένου να έχουν σαφή εικόνα για την ποσότητα ζάχαρης και άλλων συστατικών που περιέχονται στα τυποποιημένα προϊόντα.

Τι απαντούν οι βιομηχανίες τροφίμων

Οι αμερικανικές βιομηχανίες τροφίμων υποστηρίζουν ότι «η μείωση της προσλαμβανόμενης ζάχαρης δεν έχει σημασία, εφόσον δε συνοδεύεται από μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Αν κάποιος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες - δεν έχει σημασία η πηγή - από όσες θερμίδες «καίει», η αύξηση του βάρους είναι αναπόφευκτη.»

Παράλληλα αναφέρουν ότι μία σειρά από επιστημονικές έρευνες απαλλάσσουν τη ζάχαρη από οποιαδήποτε ευθύνη για ασθένειες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας.

Τέλος δηλώνουν ότι τα γλυκαντικά που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, όταν καταναλώνονται με μέτρο, βοηθούν στο να γίνουν τροφές, όπως το γιαούρτι και το γάλα, πλούσιες και γευστικές. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ζάχαρη να καταναλώνεται στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή:http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου