24/9/09

Συνέντευξη και δηλώσεις Σπηλιοτόπουλου στο Alpha Radio


Για τις ελλείψεις βιβλίων,για τα κενά και την νέα γρίπη...


Ειδικότερα ο υπ. Παιδείας μιλώντας στους δημοσιογράφους Δ. Σταυρόπουλο και Δ. Βερύκιο ΣΤO Ρ/Σ «ALPHA RADIO» είπε τα ακόλουθα:

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα στον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, Υπουργός Παιδείας και υποψήφιος Βουλευτής στη σκληρή Β΄ Περιφέρεια Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ο «Ομπάμα της δεξιάς».

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Τουλάχιστον από το ντύσιμο δεν σας πιάνει κανείς!

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, συμφωνείτε με τις δικές μας εκτιμήσεις;

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Παίζει ρόλο σημαντικό αυτό.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Παίζει ρόλο η εμφάνιση. Συμφωνείτε όμως με τις δικές μας εκτιμήσεις -για να πάμε λίγο χαλαρά πριν πάμε στα βαθιά- ότι ο κ. Παπανδρέου θυμίζει Ομπάμα; Σηκωμένο μανίκι, το ίδιο κοστούμι το χαλαρό, η ίδια γραβάτα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ατσαλάκωτο.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε. Ενδεχομένως να έχει τους ίδιους επικοινωνιολόγους, ή ενδεχομένως ο επικοινωνιολόγος που του φτιάχνει το image, ο άνθρωπος δηλαδή που του κάνει το image making, να αντιγράφει πιστά τη δημόσια εικόνα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά αυτό νομίζω είναι τόσο αντιληπτό, ότι πρόκειται περί αντιγραφής, που δεν νομίζω ότι βοηθάει. Εγώ πιστεύω ότι ο κάθε πολιτικός πρέπει να έχει το δικό του ξεχωριστό στιλ.
[....]

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, το 6ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τα μαθήματά του γιατί δεν έχει δασκάλους. Τι λέει γι’ αυτό ο Υπουργός Παιδείας;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι υπάρχουν κενά. Τα οποία κενά δεν προκύπτουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν αιτήσεις που έχουν να κάνουν με κύηση, με διακοπή πρόωρης κύησης, με άδεια μητρότητος...
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα έχουν ολοκληρωθεί αυτά τα κενά για να πάνε απρόσκοπτα τα παιδιά να μάθουν γράμματα;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Όταν λοιπόν δημιουργούνται αυτά τα κενά, τα κενά αυτά πρέπει να συμπληρωθούν. Έτσι λοιπόν σε μία διαδικασία που όλα λειτουργούν τακτικά, πάντα παρουσιάζονται οι ανάγκες για να διορίζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι αναπληρωτές.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα έχουν ολοκληρωθεί; Πότε θα έχει ομαλοποιηθεί τελείως;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φέτος λοιπόν η αναπλήρωση καθυστέρησε εξαιτίας των εκλογών. Διότι για να κάνεις διορισμούς έπρεπε να πάρεις την άδεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πήραμε την άδεια, δόθηκε η άδεια και για επιπρόσθετους διορισμούς και τις επόμενες μέρες θα συμπληρωθούν και τα κενά.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτο κρούσμα νέας γρίπης σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχουν τζελ, τα κουβαλάνε τα παιδιά, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία. Τι λέει γι’ αυτό ο Υπουργός Παιδείας;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Όλη η προετοιμασία, όπως ξέρετε και ειπώθηκε απ’ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που επισκέφθηκαν τα σχολεία, ήταν άριστη. Όλα αυτά λοιπόν είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Τα σχολεία ήταν επαρκώς εφοδιασμένα, επαρκώς προετοιμασμένα. Οι Σχολικές Επιτροπές δεν ανήκουν σε μας, ανήκουν στους Δήμους. Είχαν δώσει τα χρήματα, ο Δήμος δίνει τα χρήματα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη. Για το τζελ για να πάρουν για τα χεράκια τους τα παιδιά, πρέπει ο Δήμος;

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς δίνουμε τα λεφτά στις Σχολικές Επιτροπές και η Σχολική Επιτροπή, με ευθύνη του Δήμου, αποφασίζει να δώσει ή να μη δώσει. Φέτος δώσαμε για πρώτη φορά και τις τρεις δόσεις στις Σχολικές Επιτροπές και έκτακτη επιχορήγηση την προηγούμενη βδομάδα, μέσω των Περιφερειακών, προκειμένου εάν και εφόσον παρουσιαστεί έλλειψη η Σχολική Επιτροπή να έχει λεφτά έξτρα, να μπορεί αυτή την έλλειψη να τη συμπληρώσει.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιληπτόν. Τα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού δεν έχουν πάρει ακόμα βιβλία Μαθηματικών, Φυσικής, Γεωγραφίας και Γερμανικών.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτά δεν υπάρχουν. Εκείνο που υπάρχει είναι ότι όλα τα βιβλία έχουν φτάσει. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, όπως κάθε χρόνο, και έχει να κάνει με τις μεταφορικές εταιρείες και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι όταν τυπώνεις αργά, εξαιτίας του γεγονότος ότι το χαρτί είχε χρησιμοποιηθεί για τις ευρωπαϊκές εκλογές –όχι μόνο το δικό μας, σε όλη την Ευρώπη συνέβη το ίδιο- και φέραμε χαρτί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα-δύο βιβλία υπήρξε μία καθυστέρηση. Αλλά δεν είναι η καθυστέρηση η συνηθισμένη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Με τη γλώσσα των αριθμών, όπως ξεκινήσαμε δύσκολα θα τελειώσουμε και δύσκολα. Τι πιθανότητες δίνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος να είναι στις 5 Οκτωβρίου ξανά Υπουργός Παιδείας; 10%; 2%; 0%; 20%; 40%; Θέλω έξυπνη απάντηση.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν υπάρχει έξυπνη απάντηση.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, «έξυπνη» εννοώ αυθόρμητη, αυτό εννοώ.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και λέω ότι δεν υπάρχει έξυπνη απάντηση γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν πράγματι ένα από τα δύο κόμματα θα έχουν αυτοδυναμία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία ή θα πάμε σε επόμενες εκλογές. Όλα αυτά είναι ρευστά.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν ξέρω αν βάλατε λιθαράκι στην παιδεία όλο αυτό τον καιρό που είστε Υπουργός Παιδείας, πάντως το σίγουρο είναι ένα, ότι φτιάξατε ειδική σχολή. Αυτά που κάνατε εσείς στον Καραμανλή πριν από 10 χρόνια για να γίνει Πρωθυπουργός, τα ακολουθεί πιστά, ως καλός μαθητής, ο Γιώργος ο Παπανδρέου.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σπηλιωτόπουλε, αυτό είναι αλήθεια.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και κατά βάθος -τώρα εσείς δεν μπορείτε να το πείτε- πρέπει να χαίρεστε. Αυτή είναι η ιστορία.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να σας πω κάτι; Εγώ χαίρομαι γιατί σε λίγους μήνες που ήμουν στην παιδεία φέραμε την εκπαιδευτική ειρήνη που είχε χαθεί. Δεν υπήρξαν καταλήψεις σε σχολεία και σε Πανεπιστήμια, δεν χάθηκε εξάμηνο, ως συνήθως κάθε χρόνο...
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σωστό αυτό.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Εκεί που έχετε δίκιο θα το λέμε.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και αυτό ξέρετε ποιος άλλος το είχε κάνει; Το είχε πετύχει; Ο Γιώργος ο Παπανδρέου στο Υπουργείο Παιδείας.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι, μακάρι.

[...]

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή οι αποφάσεις είναι με τη συμμετοχή και των δύο πολιτικών δυνάμεων, έχουμε δεσμευτεί ότι αυτές οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν. Και είναι για πρώτη φορά που μετά από 30 χρόνια, δεν έγινε διάλογος παραλλήλων μονολόγων αλλά διάλογος ουσιαστικός. Και υπήρξαν και αποφάσεις μέσα στον εθνικό διάλογο που γίνεται. Και για πρώτη φορά περάσαμε ευρωεκλογές χωρίς η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει από διάλογο...

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί πείστηκε για την ειλικρίνεια των δικών μας προθέσεων.

Και το τρίτο για το οποίο είμαι περήφανος είναι ότι κάναμε αυτό που πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια δυσκολευτήκαμε, να δώσουμε υπολογιστές σε όλες τις μαθήτριες και σε όλους τους μαθητές με ψηφιοποιημένα βιβλία στην Α΄ Γυμνασίου. Να περάσουμε δηλαδή στην Α΄ Γυμνασίου στα σχολειά τις ψηφιακές τάξεις.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό που μπορώ εγώ να πιστοποιήσω από την εμπειρία που έχω, και την οικογενειακή, είναι ότι από τους πιο δύσπιστους στο ρεπορτάζ που είναι στο Υπουργείο Παιδείας, με εμπειρία 20 και 25 ετών, σε δύο Υπουργούς δεν βγάζουν δόντια οι συντάκτες: Ο ένας ήταν ο Γιώργος ο Παπανδρέου και ο άλλος είναι ο Άρης ο Σπηλιωτόπουλος. Υπάρχει ειρήνη, εργασιακή ειρήνη. Αυτό κάτι λέει.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Σπηλιωτόπουλε, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, στην οποία...

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ, γιατί πέρα από τις πολιτικές δυνάμεις ξέρετε κι εμείς οι υποψήφιοι έχουμε την ανάγκη να δώσουμε τη δική μας προσωπική μάχη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ε, όχι, εσείς δεν δίνετε προσωπική μάχη, εσείς δίνετε για την πρωτιά τώρα, εκεί παίζεται.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δίκιο ο Βερύκιος τώρα.

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βέβαια, εδώ είναι ψηλά ο πήχης.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνταγή της αποτυχίας ξέρετε ποια είναι. Και συνήθως τη χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι. Είναι ότι «αυτός δεν έχει ανάγκη». Γι’ αυτό πραγματικά αν θέλετε να βοηθήσετε κάποιον...

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βέβαια. «Μην τον ψηφίσεις, αυτός δεν έχει ανάγκη, δώσε εκεί που κινδυνεύει». Σωστό.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι ακριβώς. Και η τελευταία ψήφος είναι απαραίτητη.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, Άρης Σπηλιωτόπουλος, υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ’στε καλά.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου