26/9/09

Πάνω από 50,000 έλληνες φοιτητές ξενιτεύτηκαν φέτος!

Περισσότεροι από 50.000 Έλληνες φοιτητές ακολούθησαν το δρόμο της «ξενιτιάς», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Βρετανία Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία αλλά και Τουρκία είναι βασικοί προορισμοί των Ελλήνων για σπουδές, την ώρα που τα εγχώρια Πανεπιστήμια σίγουρα δεν αποτελούν ελκυστική πρόταση για τους φοιτητές του Εξωτερικού.

Βάση των στοιχεία που παρουσιάζονται στην νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το 2009, συνολικά 51.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Προηγείται η Νότιος Κορέα (98.103 φοιτητές) και ακολουθούν η Γερμανία (61.845), η Ιαπωνία (61.437), η Γαλλία (57.231) και η Τουρκία (54.381). Αν όμως αναλογιστούμε το πληθυσμό της κάθε χώρας τότε η Ελλάδα προηγείται, καθώς σε ένα εκατομμύριο κατοίκων αντιστοιχούν 4.784 φοιτητές σε ξένα ΑΕΙ.

Από την άλλη, η χώρα μας αποτελεί έναν από τους λιγότερο ελκυστικούς προορισμούς ξένων φοιτητών, αν και την περίοδο 2000-2007, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών έχει διπλασιαστεί. Ωστόσο ο εν λόγω αριθμός παραμένει σε χαμηλό επίπεδο και η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την «εισαγωγή» φοιτητών. Βασική αιτία του φαινομένου, είναι η έλλειψη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά.

Περίπου 3 εκατομμύρια φοιτητές αποφάσισαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό το 2007 καταγράφοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με το 2006. Συγκριτικά με τα επίπεδα του 2000, η αύξηση ανέρχεται στο 59%. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αυξητική τάση και υπολογίζεται ότι το 2025 ο αριθμός θα έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα επτά εκατομμύρια.

Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος των ξένων φοιτητών (συνολικά έχουν το 48% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους).

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως αρκεί μια ποσοστιαία μονάδα διαφορά ώστε μια χώρα να επιτύχει 2,5 φορές μεγαλύτερη παραγωγικότητα ανα εργαζόμενο.

Πρώτη όλων, στις προτιμήσεις των Ελλήνων για σπουδές, είναι η Βρετανία, στα πανεπιστήμια της οποίας φοιτά το 42,2% των Ελλήνων. Ακολουθούν με σημαντική διαφορά η Γερμανία (16%), η Ιταλία (13,3%), οι ΗΠΑ (5,3%), η Γαλλία (5,1%). Η Τουρκία έχει προσελκύσει 1.200 Έλληνες περίπου το 2.3 %.

Τα πλεονεκτήματα των τουρκικών ιδρυμάτων είναι ότι μπορούν να παρακολουθήσουν το αντικείμενο σπουδών στα αγγλικά, ενώ ταυτόχρονα τα δίδακτρα και το κόστος ζωής είναι προσιτά. Οι λιγότερο δημοφιλής προορισμοί είναι η Νορβηγία και η Φινλανδία ή η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Τα οικονομικά και η διοίκηση επιχειρήσεων, η πληροφορική, η μηχανολογία, οι κοινωνικές επιστήμες, η βιολογία, οι τέχνες, οι ξένες γλώσσες, η αρχιτεκτονική και η νομική είναι οι τομείς που επιλέγουν, κυρίως, οι Έλληνες.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου