25/9/09

Για την υπόθεση των 20χρονών "τρομακρατών"

Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, βάση του αντιτρομοκρατικού νόμου, απήγγειλε η Εισαγγελέας σε βάρος των 4 συλληφθέντων στη «γιάφκα» του Χαλανδρίου, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Χατζιμιχελάκη, Εμμανουήλ Γιόσπα, Μυρτώ Παντέλογλου και Παναγιώτη Μασούρα, όλοι ηλικία 20 έως 21 ετών.

Οι 4 νέοι κατηγορούνται για... συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη από κοινού από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, διακεκριμένων φθορών, πραβάσεων του νόμου περί εκρηκτικών, περί κροτίδων και φωτοβολίδων και προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

Η δικογραφία θα ανατεθεί σε ανακριτή, ενώ αναμένεται να εκδοθεί εντάλμα σύλληψης για ακόμη έξι άτομα.

Οι συλληφθέντες είναι όλοι γεννημένοι το 1988 και το 1989 και σύμφωνα με τον Τύπο είναι γόνοι εύπορων οικογενειών και φοιτητές ιδιωτικών σχολών. Οι αρχές φαίνεται ότι παρακολουθούσαν τους νεαρούς από τον περασμένο Απρίλιο, μετά την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών σε εκκλησίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τον δε περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από τη επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα εναντίον αστυνομικών στο υπουργείο Πολιτισμού, οι 2 από τους συλληφθέντες είχαν προσαχθεί αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν είχε προκύψει τίποτα εις βάρος τους, ενώ η Αστυνομία έκανε έλεγχο και στα σπίτια τους.

Η έφοδος φαίνεται πως έγινε μετά τον εντοπισμό υπολειμμάτων εκρηκτικής ύλης και καλωδίων σε σακούλα σκουπιδιών που πέταξε σε κάδο ένας από τους νεαρούς το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Όπως ανακοίνωσε η ασφάλεια, ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε στο Χαλάνδρι είναι πανομοιότυπος με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν κατά της πολυκατοικίας της κα. Κατσέλη, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στις 22 Σεπτέμβρη και στο σπίτι του κ. Χηνοφώτη στις 12 Ιουλίου. Στη βομβιστική επίθεση στην πολυκατοικία της κ.Κατσέλη την Πέμπτη, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίζεται, φέρεται να συμμετείχε ο ένας από τους 4 συλληφθέντες.

Η Αντιτρομοκρατική φαίνεται πως θεωρεί την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» επιχειρησιακό βραχίονα άλλων οργανώσεων και, κυρίως, της «Σέχτας Επαναστατών», και αναζητούν στοιχεία που να συνδέουν τους συλληφθέντες με αυτές. Η Αντιτρομοκρατικής ελπίζει πως κάποιος από τους 4 θα «σπάσει» και θα αποκαλύψει ονόματα κι άλλων μελών της οργάνωσης, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., είναι τουλάχιστον 6 άτομα, και κυρίως των ανθρώπων που τους στρατολόγησαν και τους έμαθαν να κατασκευάζουν τις βόμβες

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που κατασχέθηκαν εξετάζονται αναλυτικά, όπως και οι προκηρύξεις της οργάνωσης έχουν δημοσιοποιηθεί στο Ίντερνετ. Αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχαν εντοπίσει το ηλεκτρονικό «ίχνος» από το οποίο απεστάλη ηλεκτρονικά η τελευταία προκήρυξη των «Πυρήνων». Εδώ και μήνες, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής έχουν εστιάσει στα βόρεια προάστια, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει έρευνες σε τουλάχιστον 20 σπίτια.

Κινήσεις εντυπωσιασμού

Την ίδια ώρα όμως αρκετοί αστυνομικοί χαρακτηρίζουν ως «κινήσεις εντυπωσιασμού» ενόψει των εκλογών την απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη, να διατάξει προχθές το μεσημέρι την έφοδο στο σπίτι στο Χαλάνδρι. Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έσπευσε να χαρακτηρίσει την υπόθεση σημαντική επιτυχία της αστυνομίας και πως τον επόμενο καιρό θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.


Πηγές: Τα Νέα, Έθνος, Το Βήμα, Ημερησία, TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου