31/7/09

Το Ξυστό επιστρέφει...

Νόμισμα; ποιο νόμισμα; Το Ηλεκτρονικό Ξύσιμο έρχεται!....(οϊμέ)


Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων) σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προκήρυξη όπου θα ανακοινωθούν οι όροι του καινούργιου ηλεκτρονικού παιχνιδιού... του Ξυστού.

Ο διεθνής διαγωνισμός για το νέο Ξυστό που θα πραγματοποιηθεί μετά την προκήρυξη, θα προσφέρει στην κυβέρνηση 300 εκατ. Ευρώ. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται ότι το υπουργείο θα παραχωρήσει μέχρι δύο άδειες για την εκμετάλλευση του Ξυστού για διάστημα μιας πενταετίας, με πρόβλεψη παράτασης της εκμετάλλευσης του λαχείου αυτού για άλλα τόσα χρόνια.

Οι συνομιλίες με ενδιαφερόμενους οι οποίοι διατίθενται να ποντάρουν στον τζόγο μεγάλα οικονομικά ποσά, έχουν ήδη αρχίσει. Το εν λόγω ξυστό πρόκειται να είναι ηλεκτρονικό, αφού ο τζόγος στο ιντερνέτ τον τελευταίο καιρό βρίσκει πρόσφορο έδαφος. ΟΠΑΠ και Ιντραλότ φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στους ενδιαφερόμενους.

Φημολογείται ότι για το νέο Ξυστό «τρώγονται» μεγαλοεκδότες, εφοπλιστές, κατασκευαστές και άλλες κρατικοδίαιτες τσέπες, ενώ θέση μάχης αναμένεται να λάβει ο ΟΠΑΠ, αλλά και η Intralot, που ξέρει καλά τη δουλειά. Η τελευταία ήταν η διαχειρίστρια του Ξυστού (από κοινού με τη Scientific Games και την ΑΤΡΟΠΟΣ) για δέκα χρόνια (1993-2003) και από τα χέρια της πέρασαν έσοδα που φτάνουν τα 800 δισ. δρχ.!

Η πρώτη σύμβαση (5ετής) για το Ξυστό με την Intralot υπεγράφη στις 8/9/93 από τον Π. Δούκα λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επεκτάθηκε για μία ακόμη πενταετία και τροποποιήθηκε στις 31/7/98 με την υπογραφή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ. Η πρώτη σύμβαση συνοδεύτηκε από αποκαλύψεις που έφεραν τον ανάδοχό του Ξυστού να τζιράρει κεφάλαια τα οποία συμβατικά έπρεπε να αποδίδει σε προσδιορισμένο χρόνο στο Δημόσιο. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με δύο γνωμοδοτήσεις του εντόπισε τις παρανομίες. Ομως το Ξυστό, που τότε ήταν μια μηχανή παραγωγής εύκολου χρήματος, εξακολουθούσε να είναι ανεξέλεγκτο εργαλείο τζόγου, με τον ανάδοχο να έχει εξασφαλίσει απαλλαγές από τον ΦΠΑ, να έχει στα χέρια του ένα δυνατό διαφημιστικό πακέτο που διοχετευόταν στα ΜΜΕ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου