7/6/09

25 χρόνια ζωής για το Tetris

Το tetris, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα παιχνίδια στην ιστορία των video games, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1984 από τον μηχανικό υπολογιστών, Alexey Pajitnov που σχεδίασε το παιχνίδι σε περίοδο που ξεκουραζόταν, ενώ δούλευε με έναν Elektronika 60 υπολογιστή για λογαριασμό του υπολογιστικού κέντρου ερευνών της σοβιετικής (τότε) ακαδημίας επιστημών.

Μετά από αρκετές προσπάθειες μαθηματικών puzzle και diversions, η κεντρική ιδέα του Tetris είχε πια γεννηθεί... Το όνομα του παιχνιδιού πάρθηκε από το αγαπημένο άθλημα του δημιουργού του, το τένις δηλαδή, με συνδυασμό του ελληνικού και λατινικού αριθμητικού προθέματος "τέτρα". Η πρώτη κυκλοφορία του παιχνιδιού, έγινε στον IBM υπολογιστή όπου και δεν κατάφερε να έχει μεγάλη επιτυχία και δημοτικότητα, μέχρι να κυκλοφορήσει στο Nintendo Game Boy, όπου και πέτυχε πώληση 35 εκατομμυρίων αντιγράφων.

Πέρα όμως από την απέραντη αναγνώριση, τα δικαιώματα ζητήθηκαν για κάποιο λόγο από το Κρεμλίνο μέχρι που ο Pajitnov μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέκτησε τα δικαιώματα ξανά, μόλις το 1996. Σήμερα, πάνω από 70 εκατομμύρια αντίγραφα έχουν πωληθεί σε κάθε γνωστή πλατφόρμα, ενώ υπάρχουν αμέτρητες ελεύθερες και δωρεάν εκδόσεις άμεσα προσβάσιμες στο κοινό μέσω του Διαδικτύου. Το γνωστό σε όλο το πλανήτη παιχνίδι, το tetris, μετράει πλέον 25 χρόνια ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου