12/5/09

Χαμός με το "φρένο" του Street View της Google στην Ελλάδα!

Με μια πρωτοφανή κίνηση, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έβαλε φρένο στο Google Street που ήδη φωτογραφίζει τους δρόμους της Ελλάδας!

Πιο συγκεκριμένα,

Η Αρχή, κρίνοντας πως το Street View εμπίπτει στις αρμοδιότητες της, ζήτησε από την Google την υποβολή των εξής συμπληρωματικών στοιχείων:


  • Την υπόδειξη εκπροσώπου από την πλευρά της Google, την αποσαφήνιση του ρόλου της ελληνικής εταιρείας της Google και τον προσδιορισμό του γεωγραφικού όρου που θα καλύπτει η υπηρεσία.
  • Την ενημέρωση των πολιτών των οποίων οι ιδιοκτησίες φωτογραφίζονται, σχετικά με τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας και τα δικαιώματα τους. Η Αρχή κρίνει πως η απλή σήμανση του αυτοκινήτου που θα λαμβάνει τις φωτογραφίες δεν είναι αρκετή.
  • Την υποβολή σχεδίου μέτρων της Google για την αποφυγή λήψης εικόνων από χώρους που ενδέχεται να αποκαλύπτουν ευαίσθητα δεδομένα.
  • Τον προσδιορισμό του χρόνου τήρησης των πρωτογενών δεδομένων, δηλαδή των φωτογραφιών πριν την θόλωση των προσώπων.
  • Την διενέργεια ελέγχων από εξειδικευμένες εταιρείες στα μέτρα ασφάλειας των πρωτογενών δεδομένων.
Στο Δελτίο τύπου της, η ΑΠΠΔ, αναφέρεται και στην ελληνική εταιρεία kapou, που δραστηριοποιείτε σε ένα δικό της Street View.

Με δήλωση της στο BBC, η Google απάντησε:

Η Google λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία της ιδιωτικότητας και αυτός είναι ο λόγος χρησιμοποιούμε ένα πλήθος εργαλείων, όπως η θόλωση των προσώπων και των πινακίδων κυκλοφορίας, προκειμένου να σεβαστούμε τους κανόνες των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα.

Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με την ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να διασφαλίσουμε πως γίνεται πλήρως κατανοητή η σημασία που έχει για εμάς η προστασία των δεδομένων του χρήστη. Ο διάλογος αυτός συνεχίζεται, όμως εμείς πιστεύουμε πως το λανσάρισμα της υπηρεσίας στην Ελλάδα θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις τόσο στου Έλληνες πολίτες όσο και σε οποιονδήποτε ανα τον κόσμο επιθυμεί να περιηγηθεί σε κάποιο από τα πολλά τουριστικά μέρη της χώρας."

Η αντίδραση της ΑΠΠΔ στην Ελλάδα βρήκε πολλούς σύμφωνους, ένας απο αυτούς και ο Simon Davies, διευθυντής Privacy International, του παρατηρητηρίου κατά της παρακολούθησης πολιτών και παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων.

"Πρόκειται για υπέροχα νέα. Η ελληνική ΑΠΠΔ κατανόησε τους κινδύνους της ανέλιξης της μελλοντικής τεχνολογίας. Παρατήρησαν πολύ προσεκτικά τι συνέβει στις Η.Π.Α. και την Βρετανία και ήδη γνωρίζουν τα εκατέρωθεν επιχειρήματα.

Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει τις διαφορές ανάμεσα σε ρυθμιστικές αρχές: κάποιες επιτρέπουν την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου, ενώ άλλες όπως η ελληνική υποστηρίζουν πως η ιδιωτικότητα των πολιτών πρέπει να προστατεύεται.

Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο domino effect αφού πλέον η ελληνική απόφαση αποτελεί παράδειγμα που ενδεχομένως άλλες χώρες ακολουθήσουν. Θα δούμε τι πρόκειται να συμβεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Ευρώπη."

Και δεν γίνεται να μη το παραδεχτούμε, πως παρότι το Street View είναι καταπληκτικό εργαλείο, σίγουρα πρέπει να απαιτήσουμε την καλύτερη προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Και είναι άξια συγχαρητηρίων η ΑΠΠΔ που αντί να πει ένα απλό "ΟΚ", έψαξε το θέμα, και ΕΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου