13/5/09

Μία "πράσινη πόλη" χωρίς αυτοκίνητα

Στο Φάουμπαν της Γερμανίας, οι κάτοικοι κυκλοφορούν μόνο με τα πόδια, με ποδήλατα ή με το τραμ, εγκαταλείποντας για πάντα τα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» την Τετάρτη (13/05), οι κάτοικοι του αριστοκρατικού προαστίου του Φράιμπουργκ, Φάουμπαν, πρωτοπόροι στην πράσινη οικονομία, συνδέονται με την πόλη μόνο μέσω του τραμ.

Στους δρόμους του Φάουμπαν δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, παρά μόνο στις κεντρικές αρτηρίες. Σε κανέναν άλλο δρόμο δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων.

Οι περισσότεροι κάτοικοι μάλιστα, δε διαθέτουν κανένα μεταφορικό μέσο, καθώς τους είναι άχρηστο. Το τραμ και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς επαρκούν για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Ένας ακόμη παράγοντας που συνεισέφερε στην εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι ότι και οι αποστάσεις μεταξύ των σπιτιών και των σχολείων, των καταστημάτων και των δημοσίων κτιρίων είναι πολύ μικρές.

Στο αριστοκρατικό αυτό προάστιο, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, εάν μία οικογένεια επιθυμεί να κάνει εκδρομή, το μόνο που χρειάζεται είναι να απευθυνθεί στο σύλλογο ενοικίασης αυτοκινήτων, που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό στην πόλη ή να χρησιμοποιήσει κάποιο όχημα, που έχει αγοραστεί μεταξύ περισσότερων γειτόνων.

Το Φάουμπαν έχει όλα τα στοιχεία μίας «πράσινης πόλης», αφού τα συγκροτήματα των κατοικιών και των καταστημάτων έχουν μόλις 4 ή 5 ορόφους, ενώ η κατασκευή από ξύλο και μέταλλο, περιορίζει δραστικά τις ανάγκες σε καύσιμα για τη θέρμανση των κτιρίων, αυξάνοντας την ενεργειακή τους απόδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου