6/4/09

Σεισμός με νεκρούς στην Ιταλία!

Εικόνες καταστροφής στην κεντρική Ιταλία, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου βόρεια της Ρώμης. Τουλάχιστον 27 νεκροί, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά, είναι ο νεότερος απολογισμός της σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,8 (σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές) ή 6,3 Ρίχτερ (σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο), που συγκλόνισε τα ξημερώματα την επαρχία Αμπρούτσο, βόρεια της Ρώμης.
Σε 30 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής επιχειρούν να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα συντρίμμια.
Μια Ελληνίδα φοιτήτρια τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού του αδελφού της. Ένας ακόμα Έλληνας ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια.
Στην πόλη Λ' Ακουίλα, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπρούτσο, υπάρχουν περί τους 300 Έλληνες φοιτητές.
Οι περισσότεροι έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους και είναι καλά στην υγεία τους.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην πόλη Λ΄ Άκουϊλα, όπου ένα τμήμα από τη φοιτητική εστία, πολλά κτήρια, αλλά και το καμπαναριό στο Ρόβερε έχουν καταρρεύσει. Εικάζεται πως μέσα στον κοιτώνα της εστίας βρίσκονταν αρκετοί φοιτητές. Η πλέον πληγείσα περιοχή, κατά την τοπική αστυνομία, είναι αυτή της Παγκανίκα, όπου έχουν καταρρεύσει κτήρια και πολλά άλλα έχουν υποστεί ζημιές.
Η σεισμική δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους της περιοχής μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1997. Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε ανοιχτούς χώρους. Έλληνες φοιτητές επιβεβαιώνουν ότι έχουν πέσει κτίρια, τρούλοι εκκλησιών και οι δρόμοι έχουν κοπεί.
«Ο σεισμός ήταν καταστροφικός λόγω της κακής υποδομής που είχε η ιταλική πόλη», δήλωσε στη ΝΕΤ ο καθηγητής Άκης Τσελέντης και διαβεβαίωσε ότι «δεν μπορούν να επηρεαστούν τα Ελληνικά σεισμικά ρήγματα».
Ομάδα ερευνητών από την Ταϊβάν παρουσίασαν σήμερα μία συσκευή, η οποία θα προειδοποιεί ότι μέσα σε 30 δευτερόλεπτα θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός.

Εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου