7/12/09

Περί ασύλου ο λόγος...

«Ωρίμασαν οι συνθήκες. Πρέπει να ξανακουβεντιάσουμε το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου», δήλωσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρης. Η τελευταία δήλωση του κ. Μουτζούρη έρχεται να αλλάξει τη μέχρι πρότινος θέση του εναντίον της αλλαγής καθεστώτος στο θέμα του ασύλου, μετά το χθεσινό επεισόδιο με τον πρύτανη Χρ. Κίττα.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με τον κ. Κίττα, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «Χθες υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν με την επίθεση εναντίον του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό».

«Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας.

Ως Υπουργός Παιδείας σε συνεχή επαφή με τις πανεπιστημιακές αρχές έχω κάνει σαφές ότι είμαστε πλάι και έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις και τις επιλογές του πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου, το οποίο είναι σύμβολο της δημοκρατίας, των αγώνων και της ελεύθερης διακίνησης των αρχών», πρόσθεσε η υπουργός.

Στο μεταξύ, σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να εκφράσει την αποδοκιμασία και την αγανάκτησή του «για τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν χθες στο κλειστό κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου μετά την εισβολή ομάδας εξωπανεπιστημιακών στοιχείων».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του, «το πρυτανικό συμβούλιο εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του προς τον Πρύτανη καθηγητή κ. Χ. Κίττα, ο οποίος προπηλακίσθηκε και τραυματίσθηκε από καταληψίες με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου βρίσκεται ακόμα, στον Προϊστάμενο Γραμματείας του Πανεπιστημίου κ. Π. Κοντό και τα άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που επίσης τραυματίσθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους».

Τέλος, «καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, είτε ασκείται σε πανεπιστημιακούς χώρους είτε εκτός αυτών, και καλεί τους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατεύσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από πράξεις και ενέργειες που αλλοιώνουν και υπονομεύουν τη φυσιογνωμία και την εύρυθμη λειτουργία του».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου