6/12/09

Τα χριστούγεννα είναι αντι-οικολογικά!

Είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναστρέψιμο; Οι ειδικοί εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχοι, ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς θα δυσκολεύονταν να δώσουν μια θετική απάντηση. Το βέβαιο είναι ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη απειλή- ανάλογη με την άνοδο του φασισμού και του Χίτλερ, όπως σημειώνει ο Γιόχαν Χάρι στην εφημερίδα «Ιndependent».
Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να ανεβεί κατά 6 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα.


Ίσως να μην ακούγεται τρομερό. Την τελευταία φορά όμως που η Γη ζεστάθηκε τόσο γρήγορα- υπενθυμίζει ο Βρετανός αρθρογράφος- ήταν πριν από 251 εκατομμύρια χρόνια στην Πέρμια περίοδο, η οποία τελείωσε με την πλέον εκτεταμένη εξαφάνιση ειδών που έχει καταγραφεί στην παλαιοντολογία. Οι τυφώνες ήταν τόσο ισχυροί που άφησαν τα σημάδια τους ακόμη και στα βάθη των ωκεανών, ενώ το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα μειώθηκε κατά 15%. Όλα αυτά μοιάζουν τόσο εξωπραγματικά, λάθος ή ακόμη τρελά, ώστε είναι σχεδόν φυσιολογικό ορισμένοι να αντιδρούν ενεργοποιώντας τον μηχανισμό της άρνησης. Η επιστημονική κοινότητα όμως στο σύνολό της δεν έχει καμία αμφιβολία ότι τα αέρια του θερμοκηπίου προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες και ο ιός ΗΙV προκαλεί το ΑΙDS.

Αντι-οικολογικές οι γιορτές
Οι υπεύθυνοι και οι λιγότερο υπεύθυνοι που θα συγκεντρωθούν στην Κοπεγχάγη για τη Διάσκεψη του Κλίματος θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους στις 18 Δεκεμβρίου. Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα ζουν στον ρυθμό των Χριστουγέννων. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό- εκτός από τα κάλαντα, την εορταστική ατμόσφαιρα, τις ευχές: εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών, χιλιάδες δέντρα που θα θυσιαστούν, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα για τις μετακινήσεις μας και την υπερπαραγωγή πλαστικών δώρων, δισεκατομμύρια λαμπάκια που θα αναβοσβήνουν χαρμόσυνα. Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν είναι καθόλου φιλικές προς το περιβάλλον. Μπορούμε, ωστόσο, να γιορτάσουμε χωρίς να πληγώνουμε κι άλλο τον πλανήτη.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ για τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σήμανε η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον ένα στα τρία σετ που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά «είναι πιθανό να προκαλέσει ηλεκτροπληξία ή εμπρησμό». Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα καταναλωτών Μεγκλένα Κούνεβα έπειτα από έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία από τον Νοέμβριο του 2007 έως τον Μάιο του 2009. Όπως διαπιστώθηκε, περισσότερο από το 30% των σετ χριστουγεννιάτικων φώτων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά, δεν πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Στις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις, τα φώτα πωλούνταν χωρίς επαρκή μόνωση και καλωδίωση με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή εμπρησμού. Καθώς είναι αδύνατο να διαπιστωθεί εξαρχής η επικινδυνότητα, η αρμόδια επίτροπος κάλεσε τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. να κάνουν έκτακτους ελέγχους ασφαλείας. Παράλληλα, η Μεγκλένα Κούνεβα έκανε έκκληση στους καταναλωτές να μην αφήνουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα αναμμένα τη νύχτα ή όταν απουσιάζουν από το σπίτι.

«Το 41% των φώτων έχει κατασκευαστεί στην Κίνα, παρ΄ όλο που οι εταιρείες που τα εισάγουν είναι αμερικανικές ή ευρωπαϊκές», επισήμανε η επίτροπος προτείνοντας στους καταναλωτές να αγοράζουν χριστουγεννιάτικα φώτα μόνο από γνωστές εταιρείες.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου