1/11/09

Προστασία του σκληρού δίσκου και επιμήκυνση χρόνου ζωής

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι σκληροί δίσκοι σαν ευαίσθητο μέρος του υπολογιστή μας χρειάζονται μέτρα προστασίας. Δεν θα διατηρηθούν για πάντα, αλλά μπορούμε να αυξήσουμε το χρόνο ζωής τους.

Είναι φανερό ότι όταν σώζουμε κάποιο αρχείο, κάνουμε εγκατάσταση κάποιο πρόγραμμα κλπ όλα αυτά διατειρούνται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή.


Κάντε backup
Καταρχήν, ξέροντας ότι οι σκληροί δίσκοι δεν ζουν για πάντα, είναι ευαίσθητοι, μπορούν να "κρασάρουν", να χαλάσουν κλπ πρέπει να έχουμε τη συνήθεια όσα ευαίσθητα, σημαντικά αρχεία και έγγραφα να τα κάνουμε backup σε κάποιο μέσο εκτός του συγκεκριμένου pc(πχ εξωτερικός σκληρός δίσκος, USB, CD, DVD κλπ). Για τα εγκατεστημένα προγράμματα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν χαλάσει ο σκληρός, θα τα χάσουμε. Θα πρέπει να έχουμε το CD εγκατάστασης ή να τα ξαναφορτώσουμε από το internet.

(Βέβαια, υπάρχουν μέθοδοι για να ανάκτηση των δεδομένων από προβληματικό σκληρό δίσκο, αλλά δεν είναι σίγουροι.)

Προστασία σκληρού δίσκου
Αλλά, αλήθεια, γιατί κρασάρουν οι σκληροί δίσκοι; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Επίσης, μπορούμε να τους κάνουμε να λειτουργούν πιό αποδοτικά;

* Απότομες εναλλαγές στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον σκληρό μας. Αγοράστε σταθεροποιητή τάσης, για παράδειγμα.
* Η θερμότητα είναι άλλος ένας εχθρός του σκληρού δίσκου. Ο ίδιος ο σκληρός, αλλά και το πριβάλλον που βρίσκεται παράγουν θερμότητα. Η τοποθέτηση ειδικών ανεμιστήρων κλπ, ο καθαρισμός της σκόνης που μαζεύεται, η μη αφαίρεση του εξωτερικού καλύματος του pc, η όχι υψηλή θερμοκρασία δωματίου(15-24 C) βοηθούν.
* Οι σκληροί δίσκοι μπορούν να καταπονηθούν από τη...σκληρή εργασία και να δονούνται. Έτσι για παράδειγμα αν δεν κάνετε defragment το σκληρό, αυξάνεται η προσπάθεια του συστήματος για ανάκτηση διάσπαρτων δεδομένων από το σκληρό δίσκο. Φυσικά πρέπει να έχει τοποθετηθεί καλά, και αν δείτε να τρέμει αφύσικα το πάτε σε τεχνικό.
* Οι σκληροί δίσκοι είναι ευαίσθητοι, αν χτυπήσετε με δύναμη ή ρίξετε το pc ενώ λειτουργεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστροφής του σκληρού.
* Προσοχή μην ξεκινάτε αμέσως τον υπολογιστή, αν τον παραλάβατε σε μια κρύα ή και βροχερή μέρα ή αλλοιώς, μην τοποθετείτε διάφορα εξαρτήματα κάρτες κλπ αν τα παραλάβατε με τέτοιες συνθήκες. Αφήστε να περάσει χρόνος, η θερμοκρασία των νεοαποκτηθέντων να ισορροπήσει με αυτή του δωματίου.
* Όσο για το power management, ναι μεν ακούγεται καλό να σταματάν τη λειτουργία οι σκληροί όταν δεν είστε μπροστά στον υπολογιστή, όμως το πολύ άναψε σβήσε, με απότομες ενάρξης λειτουργίας των σκληρών δίσκων βλάπτει κι αυτό.
* Το disk cleanup είναι ίσως κι αυτό μέτρο για την όσο γίνεται ελαχιστοποίηση καταπόνησης του σκληρού δίσκου.
* Θα έλεγα ότι το έτσι κι αλλοιώς υποχρεωτικό μέτρο της εγκατάστασης antivirus, antispyware κλπ βοηθάει και στη λιγότερη καταπόνηση του σκληρού δίσκου με την εξής έννοια: για παράδειγμα σκεφτείτε ότι κάποιος κακοποιός έχει καταλάβει τον υπολογιστή σας μέσω internet, χωρίς να το πάρετε είδηση. Ρίχνει την απόδοση του υπολογιστή, λειτουργεί ο σκληρός στο full.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου