1/11/09

7 ημέρες με τα Windows 7

Η πρώτη εβδομάδα κοινής πορείας με τα Windows 7 Home Premium φθάνει στο τέλος της. Είναι τελικά το νέο λειτουργικό της Microsoft τόσο καινοτόμο και επαναστατικό όσο χαρακτηρίστηκε;

Με το που ήρθαν τα DVDs από το Amazon και ξεκίνησε η εγκατάσταση, οι πρώτες μου σκέψεις αφορούσαν το αν τα Windows 7 θα ικανοποιούσαν όλες αυτές τις προσδοκίες που αναπαρήγαγαν τα περιοδικά και τα τεχνολογικά sites: Ταχύτερα, πιο σταθερά, ομορφότερα και ασφαλέστερα.


Η διετής καθημερινή εμπειρία μου με τα Windows Vista μπορεί να χαρακτηριστεί καλή αν και με συμβιβασμούς. Δεν θεώρησα ποτέ πως ήταν τόσο τραγικά κακό λειτουργικό σύστημα όπως πολλοί υποστήριζαν μετά βδελυγμίας, όμως χρειάζονταν περισσότερο fine tuning – κάτι εκ των πραγμάτων δύσκολο για το μέσο χρήστη – ώστε να το φέρεις στα μέτρα σου και να ζήσεις αρμονικά μαζί του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι πως όπως κάθε έκδοση των Windows, μετά από κάποιο διάστημα και μερικά installations εφαρμογών είχαν αρχίσει να δείχνουν το… βάρος τους και να δυσκολεύουν ελαφρώς την καθημερινότητα του χρήστη. Τα Windows 7 μπήκαν τελικά σε δυο Core 2 Duo machines διετίας και οι πρώτες εντυπώσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες (Ταχύτητα, Σταθερότητα, User Interface, Ασφάλεια) είναι οι ακόλουθες…

Ταχύτητα

Αυτό ήταν και το σημείο που η Microsoft έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κατά τη δημιουργία των 7 – να φτιάξει δηλαδή ένα λειτουργικό που να ξεκινά γρηγορότερα, να κλείνει γρηγορότερα και να δουλεύει γρηγορότερα. Ένα λειτουργικό που θα ενσωματώνει όλες τις μοντέρνες τεχνολογίες, αλλά παράλληλα θα παραμένει ελαφρύ και ευέλικτο. Τα κατάφερε; Η αλήθεια είναι πως… δεν ξέρω! Προφανώς και μπορώ να διακρίνω ότι ξεκινούν ταχύτερα από τα Vista και ότι οι εφαρμογές ανοίγουν γρηγορότερα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι γι’ αυτό ευθύνονται τα Windows 7 και όχι το γεγονός ότι τα μηχανήματα δουλεύουν πια μετά από format. Όπως όλοι οι χρήστες Windows γνωρίζουν, η απλούστερη μέθοδος για να κάνεις το PC σου γρηγορότερο είναι να… διαγράψεις τα πάντα και να περάσεις ξανά το OS από την αρχή και αυτό είναι κάτι που με αποτρέπει από το να αποδώσω τα εύσημα στα 7. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως δεν μιλάμε καν για κάποια σημαντική καλυτέρευση – αν θα μπορούσα αυθαίρετα να δώσω ένα ποσοστό βελτίωσης θα εκτιμούσα πως θα ήταν γύρω στο 10 με 15%. Αυτό είναι κατ’ εμέ κατώτερη επίδοση από εκείνη που οι διθύραμβοι σε internet και media ανέφεραν πως θα φέρουν μαζί τους τα 7. Ίσως κάποιος χρήστης που δεν καθάριζε συχνά τον υπολογιστή του, δεν έκανε defrag τους δίσκους του, δεν απενεργοποιούσε τα περιττά services και δεν χρησιμοποιούσε registry cleaners για να πετά τις περιττές καταχωρήσεις, να δει καλύτερες επιδόσεις. Μπορεί τα 7 να δείχνουν τις δυνατότητές τους σε χειρότερα (netbooks) ή καλύτερα (Core2Duo τελευταίου έτους ή Core2Quad) μηχανήματα από τα δικά μου. Δεν παύει όμως να έχουμε αρκετά «ίσως» και «μπορεί» απέναντι στην τεράστια διαφορά που πολλοί περίμεναν – βάσει reviews – ότι θα δουν στα PC τους.

Σταθερότητα

Μια εβδομάδα συνύπαρξης με ένα λειτουργικό σύστημα μάλλον δεν μπορεί να δώσει αντικειμενική απάντηση στο ερώτημα αν είναι σταθερό. Τα Vista – με τα καλά και τα κακά τους – δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν έφεραν εντυπωσιακή βελτίωση σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τα XP και τις συχνές (μέχρι τουλάχιστον το Service Pack 2) μπλε οθόνες τους. Τα 7 με τη σειρά τους, βασισμένα στον πυρήνα των Vista, φιλοδοξούν να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι. Βέβαια, αν έγραφα το άρθρο 3 ώρες νωρίτερα θα έλεγα ότι 7 ημέρες δεν έχω συναντήσει κανένα freezing των μηχανημάτων – όμως λίγο πριν και ενώ το PC ήταν ανοικτό για μερικές ώρες, επέστρεψα στο γραφείο και το είδα να έχει κλείσει. Όταν τα 7 ξεκίνησαν ξανά με ενημέρωσαν για ένα σφάλμα που προκάλεσε BSOD και δεν ήταν σαφές αν προκλήθηκε από driver, εφαρμογή ή τα ίδια τα Windows. Ανεξαρτήτως αυτού πάντως (θέλω να) πιστεύω πως τα 7 θα διαπρέψουν σε αυτόν τον τομέα και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στις καθημερινές περιπλανήσεις των χρηστών.

User Interface

Είναι το UI ομορφότερο από αυτό των Vista; Αναμφισβήτητα ναι. Δεν είναι όμως μόνο περισσότερο καλαίσθητο αλλά και αρκετά πιο εύχρηστο και ευέλικτο. Οι Jump Lists, τα Libraries, η νέα Taskbar, τα HomeGroups και τα πολύ χρήσιμα gestures απογειώνουν την εμπειρία, παρουσιάζοντας ένα άκρως μοντέρνο και ευχάριστο σύνολο. Και αν η διαφορά των Windows 7 με τον προκάτοχό τους είναι εντυπωσιακή, με τα XP είναι απλά χαώδης. Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της Microsoft που λανσάρει ένα λειτουργικό με τόσες επιλογές customization, προσφέροντας παράλληλα μια σειρά από εύχρηστα functions που κάθε χρήστης θα ήθελε να έχει στο PC του εν έτει 2009.

Ασφάλεια

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω στο κομμάτι της σταθερότητας, ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στον πυρήνα του προηγούμενου είναι προφανές πως δεν μπορεί να έχει τεράστιες διαφορές και στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό στην περίπτωση των 7 δεν είναι απαραίτητα κακό αφού τα Vista απέδιδαν εξ’ ορισμού αρκετά καλά και εδώ. Από την εποχή των Windows XP SP2 και μετά, η Microsoft φαίνεται να έχει βελτιώσει κατά πολύ τις επιδόσεις της στο θέμα της ασφάλειας παρουσιάζοντας (όσο το δυνατόν) ασφαλή λειτουργικά και έχοντας ταχύτατη απόκριση στην έκδοση patches. Η μεγάλη διαφορά όμως του νέου λειτουργικού σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι οι «ενοχλήσεις» προς τον χρήστη. Το απαράδεκτο User Account Control των Vista έχει δώσει τη θέση του σε ένα ευέλικτο και λιγότερο intrusive σύστημα που δεν σπάει τα νεύρα του χρήστη ενώ μπορεί να τροποποιηθεί ή απενεργοποιηθεί με ευκολία. Το BitLocker που ντεμπούταρε στα Windows Vista έχει βελτιωθεί προσφέροντας πια τις υπηρεσίες του και σε portable ή removable disks, δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι ένα feature που πρόκειται να απολαύσουν οι χρήστες των εκδόσεων Home Premium αφού ενσωματώνεται μόνο στις εκδόσεις Ultimate.

Συμπερασματικά…

είναι τα Windows 7 τόσο επαναστατικά όσο παρουσιάζονταν; Αν και έχω μόλις 7 ημέρες συμβίωση με αυτά, πιστεύω πως όχι. Είναι σίγουρα καλύτερα από τα Vista, παίζει σε άλλη κατηγορία συγκριτικά με τα (απαρχαιωμένα πια) XP, αλλά πιστεύω ότι όλο το hype που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες ήταν περισσότερο αποτέλεσμα του marketing της εταιρείας, παρά των εντυπωσιακών καινοτομιών που έφερε το λειτουργικό. Το βασικό για τα 7 είναι να διατηρήσουν τουλάχιστον την καλή πρώτη εικόνα που έχουν όσοι τα χρησιμοποιούν, κάτι που δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση τα Vista. Οι περισσότεροι θυμούνται ότι κάπως έτσι ξεκίνησαν και εκείνα την πορεία τους πριν σχεδόν 3 χρόνια με εντυπωσιακά σχόλια και υπερβολικά reviews, τα οποία όμως πολύ σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε… κατάρες και σωρεία παραπόνων (επίσης υπερβολικών κατά τη γνώμη μου). Θα μπορέσει η Microsoft να βγάλει επιτέλους τα Windows XP από τη ζωή μας; Σε ότι αφορά τους οικιακούς χρήστες πιστεύω πως ναι – η μετάβαση από αυτά στα 7 είναι σίγουρα ομαλότερη και με σημαντικά λιγότερο… τρομακτική πρώτη εντύπωση (ελέω UAC και προβλημάτων με drivers) σε σχέση με τα Vista. Το στοίχημα όμως που ακόμα δεν είναι σαφές αν θα κερδίσει αφορά τους εταιρικούς χρήστες. Εκεί τα πράγματα είναι a priori δυσκολότερα και δεν είναι ορατό αν θα πεισθούν οι IT Managers να στείλουν τα XP στον Καιάδα και να αγκαλιάσουν το νέο λειτουργικό της εταιρείας…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου