31/8/09

Πόσο χρησιμοποιούν το internet οι Ευρωπαίοι;


Εδώ και πέντε χρόνια κάνει μια έρευνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διαπιστώσει το πόσο και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαΐοι πολίτες το internet, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ώρες. Γενική διαπίστωση είναι ότι παρά την διάδοση των νέων τεχνολογιών σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες δεν έχουν εικόνα του internet: δεν γνωρίζουν δηλαδή ιστοσελίδες, που εμείς μπορεί να επισκεπτόμαστε καθημερινά ή πραγματικά πρωτοποριακές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρονται. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους και άνεργους, που προφανώς δεν έχουν είτε τις γνώσεις είτε την οικονομική άνεση να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες του διαδικτύου.



Όπως διαπιστώθηκε το 56% των Ευρωπαίων έχουν γίνει συχνοί χρήστες του ίντερνετ, με το 43% να το χρησιμοποιεί καθημερινά και το 75% συχνά (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), ποσοστό που έφτανε μόλις το 43% το 2005. Επίσης τα μισά νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο broadband ίντερνετ, με το ποσοστό να ξεπερνά το 80% όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Γενικά στην ΕΕ αυτή την στιγμή υπάρχουν 114 εκατομμύρια συνδρομητές, γεγονός που την κάνει την μεγαλύτερη αγορά internet.

Μεγαλύτερη αύξηση στην χρήση του ίντερνετ παρατηρούμε στην Γαλλία, την Ιρλανδία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Λετονία και την Λιθουανία. Κάπως μακριά από αυτή την εξέλιξη βρίσκονται η Ιταλία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Πορτογαλία, κάτι που όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προσεχθεί.

Τέλος αξιοσημείωτη και λογική είναι η παρατήρηση πως αυξημένη χρήση του ίντερνετ έχουμε στις ηλικίες 16-24, οι οποίες χαρακτηρίζονται και ως γενιά του ίντερνετ, αφού μεγάλωσαν καθώς αυτό έμπαινε για τα καλά στα σπίτια μας. Η καθημερινή χρήση του ίντερνετ σε αυτές τις ηλικίες φτάνει το 70% ενώ και η συχνή χρήση τεχνολογιών και υπηρεσιών για δημιουργία και διαμοιρασμό online περιεχομένου είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου