29/8/09

Άστεγοι Θύματα της διασκέδασης των νέων (bum fights)



Σκάνδαλο έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυκλοφορία βίντεο στο Internet όπου άστεγοι γίνονται θύματα ανελέητης κακομεταχείρισης. Πρόκειται για τους λεγόμενους «bum fights», που υποκινούνται από νέους, οι οποίοι πληρώνουν τους άστεγους για να τους δουν να παίζουν ξύλο μεταξύ τους...


Οι «αστεγομαχίες», ένα φαινόμενο βίαιο και αποκρουστικό, βρίσκεται σε πλήρη εξάπλωση στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μίας οργάνωσης που βοηθά τους άστεγους. Οι νέοι παρακινούν τους άστεγους να τσακωθούν μεταξύ τους για λίγα δολάρια ή για μερικές μπύρες, ενώ οι υποκινητές βιντεοσκοπούν τη μάχη.

Το 2008, 106 άστεγοι δέχθηκαν να τους επιτεθούν χωρίς αντάλλαγμα. Είκοσι επτά από αυτούς πέθαναν. Ο αριθμός τέτοιων περιστατικών είναι ανησυχητικά μεγάλος και έχει αυξηθεί από το 2001 σύμφωνα με την αναφορά της National Coalition for the Homeless (ΝCH). Αναφερόμενος στους αστέγους, ο υπεύθυνος της οργάνωσης, Michael Stoops, κάνει λόγο για μια νέα μειονότητα που υποφέρει από το μίσος που εισπράττει. «Οι κοινωνικές προκαταλήψεις εξαθλιώνουν τους άστεγους και οδηγούν στην εχθρική τους αντιμετώπιση». Με αγανάκτηση σημειώνει πως εάν κάτι τέτοιο τύχαινε σε άλλη μειονότητα, θα είχαν γίνει οργανωμένες διαμαρτυρίες.

Οι άστεγοι που δέχονται οικειοθελώς να υποβληθούν σε τέτοιου είδους εξευτελισμούς συχνά είναι αλκοολικοί, άνθρωποι ψυχολογικά διαταραγμένοι και χωρίς χρήματα. Τις περισσότερες φορές διστάζουν να καταθέσουν στην αστυνομία την κακομεταχείριση που υφίστανται, γεγονός που επιτρέπει στο φαινόμενο να μετρά ολοένα και περισσότερα θύματα.

Ενόψει της κατάστασης και της αύξησης της βίας, κάποιες πολιτείες προχωρούν σε αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Στην πολιτεία του Maryland, για παράδειγμα, οι επιθέσεις κατά των αστέγων πλέον περιλαμβάνονται στους νόμους για ρατσιστικά εγκλήματα. Άλλες πολιτείες, όπως η Ουάσινγκτον, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια έχουν δρομολογήσει αντίστοιχες ρυθμίσεις, κατά τις οποίες τα περιστατικά αυτά χαρακτηρίζονται «εγκλήματα μίσους».

πηγή: TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου