31/8/09

«Η μπάλα είν’ αντρικό παιχνίδι ναούμ’…»

Δεν είναι ακριβώς τα ιδανικά παιδιά για να τα… αρραβωνιάσεις με την αδερφή σου. Φτύνουν, βρίζουν, χτυπάνε, προκαλούν... Πρόκειται για «εκρηκτικούς χαρακτήρες» (στο πιο ευγενικό), «κακά πρότυπα» (στο πιο… κατηχητικό), «αλήτρες του κερατά» (στο πιο… μπρουτάλ). Κι όμως… Παραδέξου το… Σ’ αρέσουν!!!

Διότι, μπορεί, για τα «κακά παιδιά» της μπάλας, ο… κανονικός Θεός να έχει κλείσει πιθανότατα ρεζερβέ για την Κόλαση, ωστόσο το «αλατοπίπερο» με το οποίο η τρέλα τους «νοστίμισε» το δημιούργημα του, θα τους εξασφαλίσει σίγουρα μια θέση δίπλα στο Θεό του ποδοσφαίρου.


Καλές, λοιπόν, οι ντρίμπλες, καλά τα σουτ, ακόμα καλύτερα τα γκολ, αλλά, όπως και να το κάνουμε, το… τζέρτζελο -που μόνο κάποια «φυντάνια» των γηπέδων ξέρουν να προκαλούν- αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο του DNA ενός ποδοσφαιρόφιλου.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, μαζί περιπτώσεις κάποιων παικτών, που μπορεί να μην… προάγουν ακριβώς το άθλημα, αλλά αν μη τι άλλο μας θυμίζουν (με όχι διακριτικό τρόπο είναι η αλήθεια) πως «το ποδόσφαιρο είναι αντρικό παιχνίδι, ναούμ’…»


•Περίπτωση πρώτη, λοιπόν, ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόι Κιν. Δευτεραθλητής Ιρλανδίας στην πυγμαχία από τα 15 του -μια ενασχόληση που, όπως αποδείχθηκε, του χρησίμευσε αρκετές φορές και κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Διότι, μπορεί να ήταν μεν εξαιρετικός χαφ, αλλά όταν… θόλωνε το μάτι του ήταν καλύτερο να μη… βρίσκεσαι εκεί γύρω... Χαρακτηριστικό και αξέχαστο το περιστατικό σε ντέρμπι του Μάντσεστερ με τη Σίτι το 2001, όταν διέλυσε το γόνατο του Αλφ Ίγκε Χάαλαντ, με δολοφονικό μαρκάρισμα με τις τάπες.

Πιο χαρακτηριστική, ωστόσο, η ομολογία του μήνες αργότερα στην αυτοβιογραφία του, πως το συγκεκριμένο μαρκάρισμα ήταν εσκεμμένο και προμελετημένο, για να εκδικηθεί την αντίδραση του Νορβηγού σε ένα ντέρμπι τέσσερα χρόνια πίσω! Πιο συγκεκριμένα, το 1997, σε παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων, ο Κιν -σε μια φάση που ενεπλάκη και ο Χάαλαντ- τραυματίστηκε σοβαρά. Τότε ο Νορβηγός, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε να δει αν είναι καλά, αλλά πήγε από πάνω του και του «τα έχωνε» ότι έκανε «θέατρο»!

Αυτό ήταν. Ο Ιρλανδός αποδείχθηκε «καμήλα», δεν το ξέχασε και -ακόμα και με καθυστέρηση τεσσάρων ετών- «σέρβιρε» το γνωστό «κρύο πιάτο» στον παίκτη της Σίτι. Η διήγηση του ίδιου του «κάπτεν» της Γιουνάιτεντ στο βιβλίο του χαρακτηριστική: «Το περίμενα πολύ καιρό. Τον χτύπησα τόσο δυνατά!! Πάρ’ τα, βρωμιάρη!! Και μην ξανάρθεις μπροστά μου, μυξοκλαίγοντας για δήθεν τραυματισμούς. Η συμπεριφορά μου ήταν…ό,τι έπρεπε. Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις. Πήρε την δίκαια ανταμοιβή του. Μου την έκανε και η συμπεριφορά μου ήταν οφθαλμός αντί οφθαλμού».
Η δήλωση, δε, του ίδιου του Χάαλαντ, μετά το περιστατικό, αφοπλιστική: «Θυμάμαι μόνο το πρόσωπο ενός τρελού να πλησιάζει. Μετά σκοτάδι...»

Η φάση της «εκδίκησης» του Κιν:

•Η πλέον γνωστή, ωστόσο, στιγμή βίας στο νησί ανήκει σε έναν άλλο «κόκκινο διάβολο». Τον μεγάλο Ερίκ Καντονά. Διότι, ποιος ποδοσφαιρόφιλος που σέβεται τον εαυτό του δεν έχει παρακολουθήσει έστω μια φορά στη ζωή του, το στιγμιότυπο όπου… σεληνιάζεται και επιτίθεται με τη θρυλική κλωτσιά… κουνγκ φου στον οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, Μάθιου Σίμονς, που είχε την… πολύ εμπνευσμένη ιδέα να τον βρίσει!!! Μία κλοτσιά που έμελλε να του κοστίσει έπειτα 120 ώρες κοινωνικής εργασίας, αλλά και για την οποία ποτέ δε φάνηκε ο ίδιος να μετανιώνει. Ερωτώμενος, μάλιστα, κάποια στιγμή τι του έρχεται στο μυαλό όταν θυμάται το περιστατικό, ο Καντονά απαντά χαρακτηριστικά: «Ότι δεν τον χτύπησα αρκετά δυνατά»…

Η φάση με τον «νίντζα» Καντονά:


•Άλλη περίπτωση «τρελού», όμως, που απασχόλησε για χρόνια το νησί, ασφαλώς και υπήρξε ο Ρόμπι Φάουλερ. Η δική του κορυφαία στιγμή, ωστόσο, δεν εμπεριείχε βία, αλλά… πνεύμα. Ποιός μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει την ευφυή -όσο και… παρεξήσιμη- αντίδραση του όταν σκόραρε σε τοπικό ντέρμπι με τη «μισητή» Έβερτον. Τότε, θέλοντας να «απαντήσει» σε οπαδούς και ΜΜΕ που τον κατηγορούσαν ως χρήστη ναρκωτικών, πανηγύρισε… «σνιφάροντας» την τελική γραμμή του γηπέδου, προσποιούμενος ότι πρόκειται για κοκαΐνη! Ο… μερακλίδικος πανηγυρισμός του, πάντως, δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την αγγλική ομοσπονδία -αλλά και τη Λίβερπουλ- οι οποίες του επέβαλλαν, συνολικά, πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ…

Ο Φάουλερ σκοράρει και… «σνιφάρει»:


Μιας και έγινε αναφορά σε εξεζητημένους πανηγυρισμούς, όμως, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η περίπτωση του Πάολο Ντι Κάνιο. Ο εκκεντρικός Ιταλός επιθετικός, λοιπόν, άφησε… κάγκελο τον ποδοσφαιρικό κόσμο της χώρας, όταν, αμέσως μετά από ντέρμπι με τη Ρόμα, ξέσπασε σε φασιστικούς πανηγυρισμούς προς τη -γνωστή για τα… δημοκρατικά της αισθήματα- εξέδρα των φανατικών οπαδών της Λάτσιο. Όλα τα λεφτά, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ήταν η δήλωση της εγγονής του… Μουσολίνι, η οποία κληθείσα να σχολιάσει το περιστατικό, δήλωσε αυθόρμητα: «Mε συγκίνησε…»

Στιγμιότυπα από τον επίμαχο πανηγυρισμό του Ντι Κάνιο:


Ανάλογου ή και μεγαλύτερου βεληνεκούς «φυντάνια», ωστόσο, έχουν περάσει και από τη χώρα μας. Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αυτή του Καρεμπέ, που -αν και δεν έδωσε ποτέ άλλοτε δικαιώματα για το ήθος του- σε παιχνίδι στη Ριζούπολη «αφιονίστηκε» -σύμφωνα με το μύθο από προσβολές για τη... συμπαθή γυναίκα του- και πήγε να δείρει μόνος του σχεδόν μια… ενδεκάδα του ΠΑΟΚ.

Άξιος προκάτοχος, δε, του Πάμπλο Γκαρσία -που το χειμώνα που μας πέρασε… δοκίμασε τους κοιλιακούς του Ντιόγκο- υπήρξε ο Εκι Γκονζάλες. Ο Αργεντινός, μάλιστα ήταν ο τρόμος των... ίδιων του των συμπαικτών στον Παναθηναϊκό, καθώς φημολογείται ότι τη γροθιά του πρόλαβαν να «γευτούν», με ή χωρίς λόγο, οι Μάντζιος, Δάρλας, Παπαδόπουλος, Γκαλίνοβιτς και Γκέκας. Α! Και ένας… οπαδός του Ολυμπιακού που είχε την έμπνευση να του επιτεθεί σε σούπερμαρκετ…

Από τη λίστα των… αγίων, δε, θα ήταν αδύνατο να λείπει ο Ραφίκ Τζεμπούρ. Κι αυτό, όχι τόσο για το ότι έβγαλε… νοκ άουτ με κουτουλιά το Σκόκο πέρυσι στους Θρακομακεδόνες, όσο για το ότι φημολογείται πως έχει στο… ενεργητικό του την απίστευτη ιστορία, σύμφωνα με την οποία, σε μπλόκο οπαδών κάποτε στο πούλμαν του Πανιωνίου προκειμένου να τους πετάξουν πέτρες, κατέβηκε από αυτό και ξεκίνησε να κυνηγάει ο ίδιος με τις… παντόφλες -και τελείως μόνος του- τους δράστες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου