18/8/09

Φροντιστήριο στον έρωτα


Oι σημερινοί έφηβοι ξεκινούν σε πολύ μικρότερη ηλικία την σεξουαλική τους ζωή, όπως επιβεβαιώνει η έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περίπου οι μισοί έφηβοι έχουν κάνει σεξ έως τα 15 τους χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν, το 50% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων ολοκληρώνει τις σχέσεις του έως την ηλικία των 15 ετών, ενώ στο σύνολο των εφήβων, το 48% δηλώνει ότι έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις. Σημαντικό είναι ότι το 21% των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων, υποστηρίζει ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέτρο.

Το θέμα προβληματίζει έντονα τους σύγχρονους γονείς, των οποίων ο ρόλος σχετικά με την ενημέρωση των παιδιών τους είναι καταλυτικός και αναγκαίος. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η επίδραση του ίντερνετ και του φιλικού περιβάλλοντος είναι έντονη, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν πηγές πληροφόρησης, όχι απαραίτητα σωστής.

«Πιστεύω ότι ανήκω στους γονείς που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τον διάλογο με τα παιδιά. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, όπως το σεξ, που με βρίσκουν λίγο αμήχανη», σχολιάζει η κ. Βάσω Πετρίδη, που είναι μητέρα πέντε παιδιών, διδύμων και τριδύμων. Τα δίδυμα της είναι 11χρονα κορίτσια και τα τρίδυμα, η Έρικα, η Ζωή και ο Αντώνης είναι 15 ετών. Η εφηβεία τους, χαρακτηρίζεται σχετικά ομαλή, ωστόσο δεν παύει να θέτει ζητήματα ταμπού μεταξύ γονέων και παιδιών. Για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών της η κ. Πετρίδη πριν από μερικά χρόνια είχε τοποθετήσει στη βιβλιοθήκη της δύο σχετικούς τόμους . «Το ένα είναι γραμμένο για παιδιά και το άλλο για εφήβους. Όταν τα πήρα, τους είπα ότι βρίσκονται εκεί και μπορούν όποτε θελήσουν να τα διαβάσουν. Αν πάλι έχουν οποιοδήποτε ερώτημα, μπορούν να το συζητήσουμε. Μέχρι στιγμή δεν με έχουν ρωτήσει τίποτα», τόνισε η μητέρα των πέντε παιδιών και πρόσθεσε: «Πώς είναι δυνατόν να μη διδάσκεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Είναι κάτι που θα έπρεπε να βρίσκεται ως μάθημα ήδη στα σχολεία. Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα για το σεξ, μιας και αφορά άμεσα την υγεία τους. Κι αν μια εγκυμοσύνη είναι ένα ζήτημα που ίσως ξεπερνιέται, το ΑΙDS ή κάποια άλλα αφροδίσια νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν πολλά και σοβαρότατα προβλήματα».

Εμφανής είναι η σεξουαλική συμπεριφορά των σύγχρονων εφήβων σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με τον Νικόλαο Ονουφριάδη, ψυχολόγο, υπεύθυνο της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Dr Θάνου Ε. Ασκητή. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι οι συνήθειες μιας πιο παραδοσιακής Ελλάδας είναι πλέον ξεχασμένες. Αυτό σίγουρα έχει να κάνει με την εξέλιξη τόσο της τεχνολογίας όσο και των επιρροών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», σύμφωνα με τον κ. Ονουφριάδη, ο οποίος στάθηκε στην μεγάλη επιρροή των περιοδικών, διαφημίσεων, διαδίκτυο, τηλεοπτικές εκπομπές και όλα τα προϊόντα των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δημιουργούν απλώς ψευδαισθήσεις για την αρμόζουσα συμπεριφορά της ηλικίας των νέων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου