28/4/09

Το Rapidshare εδώσε την ip ενός uploader σε δισκογραφική εταιρεία;

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο, το Rapidshare γνωστοποίησε στοιχεία χρήστη του (ip adress) στην δισκογραφική βιομηχανία. Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα έρευνες στο σπίτι του χρήστη.

Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα Arstechnica αναφέρει πως η δημοφιλής υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων φέρεται να έχει ξεκινήσει να παραδίδει στην μουσική βιομηχανία στοιχεία χρηστών προκειμένου να διωχθούν όσοι διαμοιράζουν αρχεία. Οι εταιρείες εμφανίζονται να κάνουν χρήση της παραγράφου 101 της γερμανικής νομοθεσίας περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι περιεχομένου μπορούν να ζητήσουν από τον πάροχο με δικαστική εντολή τα στοιχεία του χρήση που κρύβεται πίσω από μια IP.

To θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από την καταγγελία χρήση σύμφωνα με την οποία έγινε έρευνα στο σπίτι του. Ο συγκεκριμένος χρήστης είχε ανεβάσει στο Rapidshare το νέο άλμπουμ των Metallica με την ονομασία "Death Magnetic", μία μέρα πριν την παγκόσμια επίσημη πρεμιέρα του. Η δισκογραφική εταιρεία ζήτησε πληροφορίες από το Rapidshare και σύμφωνα πάντα με τις αναφορές το Rapidshare ανταποκρίθηκε δίνοντας την διεύθυνση ip.

Ήταν η σειρά της εταιρείας του χρήστη, της Deutsche Telekom, η οποία πριν ακόμα εκδοθεί η δικαστική εντολή παρέδωσε στην δισκογραφική τα στοιχεία του κατόχου της συγκεκριμένης ip.

To Rapidshare έχει αρνηθεί προς το παρόν να κάνει κάποιο σχόλιο στο Arstechnica, όμως το γερμανικό site (Gulli) που αποκάλυψε την υπόθεση έχει δημοσιεύσει σκαναρισμένο αντίτυπο της δικαστικής απόφασης ενώ ισχυρίζεται πως το Rapidshare του επιβεβαίωσε την ιστορία σε off the record email.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου