7/4/09

"Φακέλωμα" απο τους ISP
Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι ISPs της πρέπει απο σήμερα να κρατάνε στοιχεία επικοινωνίας που προκύπτουν απο emails, διαδικτυακές κλήσεις και επισκέψεις σε ιστοσελίδες.
 
Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να αποθηκεύονται απο τους ISPs για ένα χρόνο ενώ σε αυτά θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση οι κρατικές υπηρεσίες μόνο με γραπτή εξουσιοδότηση.
 
Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύουν στους servers τους οι ISPs δεν αφορούν το περιεχόμενο των emails ή των κλήσεων αλλά χρησιμεύουν στον προσδιορισμό των συνδέσεων (φίλων, συγγενών, επαγγελματικών επαφών κα) που έχει ένας χρήστης. Προφανώς, οι αρχές ενδιαφέρονται για την πρόσβαση, με την ευρεία έννοια, στο περιβάλλον κάποιου υπόπτου ώστε να αποκτήσουν έτσι μία θέση δίπλα στο υποτιθέμενο κύκλωμα κακοποιών. Εδώ πάντως πρέπει να πούμε πως η συγκεκριμένη οδηγία δίνει την άδεια πρόσβασης και χρήσης των στοιχείων αυτών εκτός απο την αστυνομία και σε ένα μεγάλο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών.
 
Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσει η κάθε κυβέρνηση τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί στην πράξη η οδηγία αυτή και κυρίως να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του κάθε πολίτη της.
 
Η Σουηδία βρήκε πάντως έναν πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να εξασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της. Αγνόησε παντελώς την συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή οδηγία ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου