29/4/09

Κινητό που ξεκλειδώνει με ένα κούνημα του χεριού!

Το κλείδωμα ενός κινητού τηλεφώνου, αν και μια χρήσιμη λειτουργία για να κρατά κανείς μακριά τους ανεπιθύμητους, είναι συχνά ένας σκέτος μπελάς, αν όχι κίνδυνος στην περίπτωση που κάποιος ξεχάσει τον κωδικό που πρέπει να πληκτρολογήσει. Τώρα, μια νέα τεχνολογία επιτρέπει το ξεκλείδωμα με ένα απλό τίναγμα του χεριού που κρατά το κινητό!

Η ανακάλυψη οφείλεται σε ένα καινοτομικό λογισμικό της εταιρίας KDDI R&D Laboratories, το οποίο επιτρέπει την ενεργοποίηση ενός αισθητήρα, ο οποίος συλλέγει βιομετρικά δεδομένα ανάλογα με το πώς ο κάθε διαφορετικός χρήστης κουνά το χέρι του, που κρατά το κινητό, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Αν και εκ πρώτης όψεως δεν θα φανταζόταν κανείς ότι το κράτημα του τηλεφώνου έχει κάτι το ξεχωριστό από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ο αισθητήρας είναι σε θέση να καταγράψει αυτά τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, όπως το μήκος του χεριού, τη δομή των μυών, το συνήθη τρόπο κρατήματος του κινητού και άλλες ασυνείδητες συνήθειες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αισθητήρας να αποτυπώνει ένα διακριτό (διαφορετικό για κάθε άνθρωπο) πρότυπο κινήσεων, ένας είδος "υπογραφής", που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιγραφεί ή να "σπάσει". Κάθε φορά που κάποιος ανοίγει το κινητό του, το τηλέφωνο συγκρίνει τις κινήσεις του χεριού με το βιομετρικό προφίλ που έχει στη μνήμη του. Τα τεστ δείχνουν μέχρι στιγμής ποσοστό επιτυχίας 96% στην ταυτοποίηση του χρήστη-κατόχου του τηλεφώνου.

Η εταιρία, πέρα από το ξεκλείδωμα, σκοπεύει να μελετήσει τη χρήση της νέας τεχνολογίας και σε άλλες εφαρμογές του κινητού, που πλέον θα ανοίγουν επίσης με μια συγκεκριμένη κίνηση του χεριού. Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί πότε μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες εμπορικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου